Proxy sunucusu, sizinle internet arasında bir ağ geçidi görevi görür. Son kullanıcıları taradıkları web sitelerinden ayıran bir aracı sunucudur. Proxy sunucuları, kullanım durumunuza, gereksinimlerinize veya şirket politikanıza bağlı olarak farklı düzeylerde işlevsellik, güvenlik ve gizlilik sunar.
Proxy sunucusu kullanıyorsanız, internet trafiği, proxy sunucusu üzerinden istediğiniz adrese giderken akar. İstek daha sonra aynı proxy sunucusundan (bu kuralın istisnaları vardır) geri gelir ve proxy sunucusu web sitesinden alınan verileri size iletir.
Proxy sunucusunun bir avantajı, önbelleğinin tüm kullanıcılara hizmet edebilmesidir. Bir veya daha fazla İnternet sitesi sıkça talep edilirse, bunların proxy önbelleğinde olması muhtemeldir, bu da kullanıcının yanıt süresini geliştirir. Bir proxy, sorun giderme için yardımcı olabilecek etkileşimlerini de kaydedebilir.
Hepsi bu kadarsa, neden bir proxy sunucusu ile uğraşıyorsunuz? Neden sadece doğrudan web sitesine gidip gelmiyorsun?
Modern proxy sunucuları, tümü veri güvenliği ve ağ performansı adına, web isteklerini iletmekten çok daha fazlasını yapar. Proxy sunucuları bir güvenlik duvarı ve web filtresi görevi görür, ortak ağ bağlantıları sağlar ve ortak istekleri hızlandırmak için verileri önbelleğe alır. İyi bir proxy sunucusu, kullanıcıları ve iç ağı, internette varolan kötü şeylerden korur. Son olarak, proxy sunucuları yüksek düzeyde gizlilik sağlayabilir.
Google Chrome Proxy Ayarları
Google Chrome Proxy ayarlarını değiştirmek için öncelikle tarayıcınızın üst kısmında bulunan Menü bölümüne giriş yapmanız gerekiyor. Ayarlar bölümüne girdikten sonra ise Gelişmiş Ayarları Göster sekmesine tıklayın. Burada Ağ başlığının altında Proxy ayarlarını değiştir başlığını göreceksiniz. Buraya tıkladıktan sonra ise önünüzde bir pencere açılacak. Açılacak pencereye daha önce edindiğiniz Proxy adresini ve Proxy bağlantı numarasını yazdıktan sonra vekil sunucu ile internete bağlanabilirsiniz.
Internet Explorer Proxy Ayarları
Internet Explorer Proxy ayarları değiştirirken önce Araçlar bölümüne, ardından İnternet Seçeneklerine, ardından Bağlantılara ve en son Yerel Ağ Ayarları alanına erişim sağlamalısınız. Proxy kullanabilmek için burada bulunan “yerel ağınız için bir Proxy sunucu kullanın” kutucuğunu işaretlemelisiniz. Google Chrome ile aynı şekilde açılan pencereye Proxy adresini ve bağlantı numarasını girdikten sonra rahatlıkla internet erişimi sağlayabilirsiniz.
Mozilla Firefox Proxy Ayarları
Mozilla Firefox Proxy ayarları değiştirirken önce Araçlara, ardından Seçenekler kısmına girmelisiniz. Bu noktadan sonra Gelişmiş sekmesinin altında Ağ, ve Ayarlar bölümüne gitmelisiniz. Vekil sunucu ayarları bölümüne geldikten sonra daha önce açıkladığımız iki tarayıcıda olduğu gibi önceden edindiğiniz Proxy IP adresini ve bağlantı numarasını yazmalısınız. Bu işlemlerin tümünü tamamladıktan sonra vekil sunucu üzerinden internet erişiminizi sağlayabilirsiniz.