Discord'un Geliştirici toplulukları için harika bir platform olduğu yaygın olarak kabul edilmiştir. Ancak, bir sunucuyu sıfırdan nasıl yapılandıracağınıza dair net, en iyi uygulamalar pek belirlenmemiştir. Eğer bir topluluk yöneticisi veya Discord moderatörüseniz, bu blog yazısı size topluluğunuzun tüm üyeleri için samimi, kaynak dolu ve sezgisel bir deneyim sunacak çalışan bir sunucu kurmanın kesin kılavuzunu vermeyi amaçlar.

En üst düzey bir sunucuyu yapılandırmak hiç de zor değil, Glasskube sunucusu "az daha fazla" yaklaşımının bir örneğidir. Ancak, bazı durumlar için mantıklı olabilecek ek orta ve ileri düzey uygulamaları keşfedeceğiz. Daha fazla vakit kaybetmeden doğrudan konuya girelim.


1. Tekerleği Yeniden İcat Etmeyin

Geliştiriciler olarak, zorlu görevler üzerinde çalışmak ve karmaşık sorunları çözmek için büyük miktarda zaman harcıyoruz. Discord, platforma yeni başlayanlar için karmaşık ve biraz ürkütücü olabilir, ancak bu blog yazısından almanız gereken en önemli şey, sunucunuzu son derece etkili hale getirmek için aşırı mühendislik yapmanıza gerek olmadığıdır.

Herhangi bir topluluk platformunun şu bileşenlere sahip olması gerekir:

Net iletişim hatları Bilinen veya geçmiş hataları açıkça belgeleme Kolay gezilebilir olma Her topluluk üyesine uygun ve özelleştirilebilir olma Bot saldırılarına veya baskınlarına karşı güvenli olma Ve eğer eğlenceliyse, daha da iyisi Bir ürün olarak Discord, son birkaç yılda büyük ölçüde evrilmiş ve topluluk yöneticilerinin platformu ekosistemlerinin ihtiyaçlarına kolayca uyarlamasını sağlamıştır.

Bu blog yazısındaki ipuçlarının bazılarını uygulayarak bir MVS (minimum canlı sunucu) oluşturmaya odaklanın, ileride yönlendirme yapmak ve gösterişli özellikler eklemek için her zaman zaman olacaktır. Her bir noktayı tek tek ele alalım.

2. Net İletişim Hatları Kurun

İlk kanalınızı oluşturmadan önce, kendinize şunu sorun: Bir kullanıcıyı sunucunuza getiren nedir? Ürün güncellemeleri, açık kaynaklı geliştirme veya iş arama olabilir. Bu ana kanal şeritleri olarak belirleyin.

Genelde bir #genel, genel bir kanalın yanı sıra, sunucu üyelerini daha hedeflenmiş sohbetler etrafında yönlendirebilecek birkaç diğer kanal bulunmalıdır. Bu kanallar genellikle hata giderme, yardım isteme veya hatta konu dışı sohbetler hakkında olabilir. İhtiyacı gördüğünüzde, kanallarınızı daha fazla bağlam sağlamak için kategorilere ayırmayı düşünün.

Yeni bir üye, aşırı karmaşık ve dağınık bir sunucuya katıldığında, topluluğa katılmak ve bütünleşmek korkutucu olabilir. "Nereden başlamalıyım ki?" 
Yalnızca temel kanallar, kategoriler, roller ve kaynaklara odaklanarak yapının basitleştirilmesi hayati öneme sahiptir. Bu yaklaşım, yeni gelenlerin kolayca gezinebileceği ve toplumun aktif bir parçası haline gelebileceği samimi bir ortam yaratır.


3. Rol Oyunlarında İlgili Misin? 

Hayır, ben de değilim, ama Discord'da oldukça yararlılar. Roller, topluluğunuzu oluşturan farklı kullanıcı profillerini anlamanın ve özel izinler atamanın harika bir yoludur.

Çoğu yeni üye utangaç olabilir ve onlara katıldıklarında kendilerini tanıtmalarını zorlamak istemeyebilirsiniz. Bu durumu aşmanın iyi bir yolu, başlangıç soruları sorarak roller atamaktır. Bunun nasıl yapıldığını birazdan göreceğiz.

Ayrıca, her topluluk üyesinin aynı ilgi alanlarına sahip olmayabileceğini unutmayın, roller doğru kişileri uygun kanallara yönlendirmek için bir filtreleme sistemi olarak kullanılabilir.

Glasskube Discord sunucusunda, tüm üyeler tüm kanallara erişime sahiptir ancak ara adımlarda, farklı roller temelinde kanalları nasıl açacağınızı size göstereceğim.

Her Discord sunucusunda varsayılan @everyone rolü bulunmaktadır. Bu rolü yapılandırırken en az ayrıcalıklı ilke prensibini kullanın. @everyone'ın metin kanallarını ve ses kanallarını görüntülemesine ve etkileşimde bulunmasına izin verin, ancak diğer üyeler üzerinde herhangi bir eylemin gerçekleştirilmesine veya yönetim izni verilmemesine dikkat edin. Kullanıcılara izin eklemek için roller oluşturun ve rolleri doğrudan kullanıcılara atayın.

4. Topluluk Özelliğini Etkinleştirin

Eğer önceki Discord sunucularınızı kurduysanız, muhtemelen onboarding, rol atamaları ve moderasyon için "carl" botu gibi botlar kullandınız. Artık buna gerek yok, Community özelliği bunu sizin için halletsin. Bu özellik, Discord Topluluk Yöneticisi olarak size büyük bir kolaylık sağlar, çünkü güvenlik, üye doğrulama ve onboarding'i tek bir çatı altında birleştirir. Sadece aşağıdaki talimatları izleyin:


1. Onboarding soruları  2.Sunucu kılavuzu 3.Güvenlik kuralları

Topluluk sunucusu özelliğini etkinleştirmek için, sağ üst köşede sunucu adınıza tıklayın > Sunucu ayarları > Topluluk Genel Bakışı > Etkinleştir'e tıklayın.

Topluluk özelliğini etkinleştirerek forumlar, sahneler ve duyurular gibi ek kanal türlerini açabilirsiniz.

5. Kısa Ama Etkili Bir Katılım Süreci Yaşayın

Onboarding süreci iki temel işlevi yerine getirmelidir; ilk olarak, yeni üyeleri daha iyi tanımak ve ikincisi, üyelere sunucunuzda neler bulabileceklerini bildirmektir. Onboarding sorularını ve cevaplarını isteğinize göre özelleştirin ve verilen cevaba bağlı olarak kullanıcıya roller veya hatta kanallar atayın. İşte yeni Glasskube topluluk üyelerine sorduğumuz iki soru.

6. Yapılandırılmış Yardım ve Destek Forumları

Topluluğunuzda sorulan soruları boşa harcamayın. Yeni gelenlerin diğerlerinin geçmiş sorularından öğrenmesini sağlamak için bunları merkezi bir yerde saklayın. Bunun en iyi yolu, Kanal Forumları'nı kullanmaktır.

Forumlar, resmi proje belgelerine kullanışlı bir ek olarak hizmet eder. Birçok açık kaynaklı yazılım projesi belgelerini güncel tutmakta zorlanır ve işte burada forumlar devreye girer, sorun giderme çabaları etrafında dönen konuşmaları belgeleyerek ve devam ettirerek yardımcı olur. Eğer yeni üyeler forumlarda zaten cevaplanmış soruları sorarsa, aynı sorunu iki kez çözmek yerine forum konusunu gönderin.

Wasp Discord sunucusundaki sorular forumunu kontrol edin, burada düzenli ve iyi etiketlenmiş sorular, hem eski hem de yeni topluluk üyelerine büyük bir yardım sağlayan harika bir örnektir.

7. Duyuruları Devam Edin

Canlı bir açık kaynaklı yazılım projesi olarak, muhtemelen mümkün olduğunca sık yayınlıyor ve düzenli olarak toplulukla ilgili konuları paylaşıyorsunuzdur. En az bir duyuru kanalına sahip olmaya ve bu kanalı güncel tutmaya özen gösterin.

 

Duyuru kanalları, diğer kanallardan farklı olarak dışarıdan abone olunabilir ve görüntülenebilir. Kanal takipçilerinize güncellemeleri iletmek istiyorsanız, bir duyuru paylaşıldığında "Takipçilerle Paylaş! Yayımla" düğmesini tıkladığınızdan emin olun.

8. Baskın, Spam ve Nükleer Saldırılardan Nasıl Kaçınılır 

Önceden Discord sunucularında spam ve bazen uygunsuz mesajlar ve kripto dolandırıcılığına yönelik bağlantılar görmüşüzdür. Umarım hiçbiriniz tamamen silinmiş bir sunucuyu nükleer bir saldırıya uğramış bir şekilde görmek zorunda kalmazsınız. Geçmişte, Discord botlarının sağlam ekosistemine güvenirdiniz, çoğu ücretsiz bir seviye sunardı ve sunucunuzu oldukça yüksek bir seviyede güvence altına alırdı. Şimdi, bu üçüncü taraf güvenlik botları artık gerekli değil, çünkü Discord birçok katmanlı Saldırı ve Spam koruması sağlar ve bazı AutoModeratör işlevleri ve kolay yapılandırılabilir ayarlar sunar; bunları bir kez ayarlayabilir ve unutabilirsiniz. Bir kez yapılandırıldığında, Discord arka planda her mesajı, ek dosyayı ve yeni üyeyi katıldığı anda tarar ve değerlendirir.

Özel Mesaj ve Spam korumasında, doğrulama seviyesini seçebilirsiniz. Ben genellikle Doğrulama Seviyesini Orta olarak ayarlamayı tercih ederim, bu da bir üyenin sunucuya 5 dakikadan fazla bir süreyle katıldıktan sonra yalnızca doğrulayacaktır. Bu şekilde, potansiyel bot trafiğini elemiş olursunuz.

9. Emojiler ve Çıkartmalarla Eğlence Ekleme

Unutmayın, çok ciddi olmak yerine kendinizi de eğlendirin. Topluluğunuzun kendilerini ifade etmek için ilişkilendirebilecekleri ve kullanabilecekleri yerleşik çıkartmalar ve emojiler sağlamayı unutmayın.

Bazı harika çıkartmaları buradan bulabilirsiniz: https://stickers.gg/ Emojileri buradan indirebilirsiniz: https://emoji.gg/

Emoji ve çıkartma ayarlarını da Sunucu ayarları bölümünde bulabilirsiniz.

10. Orta ve İleri Özellikleri Konuşalım

Şu ana kadar yazılanlar oldukça açıklayıcı görünüyordu, değil mi? Eğer biraz gösterişli olmak istiyorsanız, birkaç orta ve ileri düzey özelliği keşfedelim.

Discord'un bir abonelik planı var ve bu plan Nitro adını taşıyor, Nitro fiat para birimi ile satın alınabilir. Boost satın alarak birçok özelliği ve eklentiyi açabilirsiniz, genellikle kozmetik ve görüntü kalitesi ile ilgili olanları, ancak bunları kontrol etmekten çekinmeyin.

Orta Düzey

Zamanla sunucunuzun büyüdüğü ve kanal sayısının arttığı durumlar olabilir. Birçok kullanılabilir kanalın yeni üyeler için kafa karıştırıcı olabileceğinden, üyelerin ek onboarding soruları aracılığıyla katılmasına izin verebilirsiniz.

NOT :  onboarding sırasında soruları yanıtlamasanız bile, sunucunun sol üst köşesindeki Kanallar ve Roller'e tıklayarak herhangi bir kilitli kanala erişmek için herhangi bir onboarding sorusunu yanıtlayabilirsiniz.

Başlamak için Sunucu Ayarları'na gidin > Topluluk Onboarding > Varsayılan kanallar, ve tüm üyelerin görmesini istediğiniz kanalları seçin.
Sonra onboarding sorularını düzenleyin ve cevaba bağlı olarak kanalları kilidi açmak için, Kanalları and/or rolleri atamak bölümüne kanalı ekleyerek bunu yapın.

Gelişmiş

Benzer şekilde, birden fazla duyuru kanalı olan büyüyen bir sunucunuz varsa ve bunlara ayrıntılı erişim sağlamak istiyorsanız. Örneğin, @contributor rolüne sahip bir kullanıcı sadece Glasskube güncellemelerini ve genel Kubernetes güncellemelerini istiyorsa, bu düzeyde ayrıntıyı elde edebilirsiniz. Sunucu ayarları sayfasındaki Onboarding bölümünde Gelişmiş moduna geçerek bunu yapabilirsiniz.
 

Ayrıca, yeni bir üyenin belirli bir kanalda bir mesaj göndermek için gereken zaman miktarını düzenleyerek bu konuda ayrıntılı olabilirsiniz. Bu, kanal ayarları altında Slowmode ayarını düzenleyerek yapılır.