IoT cihazlarının sayısı her zamankinden daha fazla ve yüksek bir hızla artıyor. Her yıl ~ 10 milyar cihaz eklenerek kümülatif IoT cihazı sayısının 2025 yılına kadar 75 milyara ulaşması bekleniyor.

Farklı markalar tarafından farklı standartlarda üretilen farklı teknik profillerle (ev aletlerinden giyilebilir cihazlara, otomobillerden güvenliğe kadar) çeşitli cihazlar devreye giriyor. Tüm bu cihazların birbirleriyle iletişim kurma ve birlikte çalışabilir hale getirme becerisinin geliştirilmesine ihtiyaç vardır.

Tanım gereği birlikte çalışabilirlik, sistemlerin yapısı ve teknik özellikleri ne olursa olsun birbirleriyle iletişim kurma yeteneğidir.

İşte bazı pratik tezahürler:

  • Telefonunuzdaki aynı uygulamadan evinizin penceresini açıp kapatmak ve ev AC'nizin sıcaklığını düzenlemek için koordineli bir kontrole sahip olduğunuzu hayal edin.
  • Tek bir telefon uygulamasında, farklı konumlarda herhangi bir filtre değişimi için arıtıcıları izleyen hizmetler sunan satıcılar tarafından su kalitesi açısından gerçek zamanlı olarak kontrol edilen farklı türdeki akıllı su arıtıcılarını düşünün.
  • Sadece sesinizin emriyle pillerin aşırı şarj edilmesini önleyerek cihazlarınızın daha uzun ömürlü olduğunu hayal edin.
  • TV izlerken AC sıcaklığını kontrol etme talebinizi nereye yönlendireceğini bilen akıllı bir ev asistanına sahip olduğunuzu hayal edin.
  • Verimli enerji kullanımı için, güç yedekleme süresini önceden kontrol etmek, cihaz / turbo şarj modları arasında geçiş yapmak, ihtiyaca göre sesli ikazları susturmak / açmak ve performans modlarını seçmek için akıllı invertör vardır. Tüm bunlar, tek bir telefon uygulamasıyla kablosuz bağlantı yoluyla mümkündür.

IoT'deki mevcut birlikte çalışabilirlik durumunun iyileştirilmesi gerekmekte . İletişim için ortak standartlara ulaşma ihtiyacı vardır. Tüm IoT kavramı, milyonlarca cihazın birbiriyle iletişim kurabildiği ve kullanıcıları için hayatı daha iyi hale getiren bir ortam yaratmaktı. Birlikte çalışabilirlik olmadan, yalnızca yerel, kapalı ve sınırlı ortamlarda çalışan sözde IoT cihazlarımız olacak.

Birlikte Çalışabilirlik İçin Gelişmeler

Teknoloji geliştiricileri ve üreticileri, genel kabul görmüş standartları belirleme konusunda anlaştılar ve IoT'de birlikte çalışabilirliği desteklemek için girişimlerde bulunuyorlar.

  • IEEE P2413 - Nesnelerin İnterneti için Mimari Altyapı Standardı, akıllı binalar, akıllı ulaşım sistemleri veya sağlık hizmetleri kadar çeşitli IoT ortamlarındaki benzerlikleri belirlemeyi amaçlayan bir standardizasyon projesi.
  • IoT-A (AB projesi), çeşitli alanlarda uygulanabilecek mimariler geliştirmek için oluşturulmuştur.
  • Sektörün önde gelen şirketleri de dahil olmak üzere 300'den fazla üyesi bulunan açık kaynaklı bir girişim olan IoTivity, şirketler ve geliştiriciler arasındaki işbirliğini teşvik etmeyi amaçlıyor.
  • Endüstriyel IoT uygulamalarına odaklanan Endüstriyel İnternet Referans Mimarisi (IIRA), 2014 yılında piyasadaki bazı ana operatörler tarafından oluşturuldu.

Çeşitli grupların bu girişimleri birlikte çalışabilirlik ihtiyacını yineliyor. Bunu başarmak için tüm paydaşların işbirliği ve esnekliği çok önemli olacaktır.