Merhaba sevgili geliştiriciler,
Bu yazımızda JavaScript Frameworkleri arasında 2021'de popülerliğini daha da arttırarak ilerleyecek ve en çok tercih edilecekleri inceleyeceğiz.
İster bir çok uluslu şirket ister yeni başlayan bir girişim, yazılımları için programlama dili seçimi, işletmeleri için önemli bir faktördür. Ayrıca, yazılımın geçmişine bakarsanız, uygun olmayan bir programlama dilinin sonucu olan birçok felaketle sonuçlanan olaylarla karşılaşacaksınız.
Peki bu kadar dil arasında JavaScript'i seçtiniz diyelim ki kesinlikle pişman olmayacaksınız çünkü başarı hikayeleri oldukca fazla ve her geçen gün daha da popülerleşmektedir. Şimdi bunların sebeplerine ve 2021'e damga vurmaya devam edecek JS FrameWorklerine bakalım.
JavaScript Neden Tercih Sebebi :
Bunun için bir çok neden sayabiliriz ama işin en temeline gidecek olursak aşağıdaki özellikler dikkat çekmektedir.
- Hafif
- Üst düzey yorumlama
- Ölçeklenebilirlik
- Platform bağımsızlığı ve çok daha fazlası.
Burada ortaya çıkan soru, "Tüm javascript frameworkleri eşit derecede iyi mi?"
Pekala, sizi herhangi bir ikilemde tutmayacağız. Bu sorunun cevabı kocaman bir "HAYIR".
İşletmeniz için güvenebileceğiniz ilk 3 ve en güvenilir Javascript Frameworklerini veya benim onlara Harika Üçlü dediğim Framework var.
Bu çerçeveleri kullanım istatistiklerine, avantajlarına, dezavantajlarına, bunları kullanan öne çıkan web sitelerine ve yazılım sektöründeki deneyimime göre seçtim.
Başlayalım;
ReactJS:
En iyi 3 JavaScript Frameworkü listesinde ReactJS'i görünce şaşırmadığınızdan oldukça eminim. ReactJS, açık kaynaklı bir ön uç JavaScript Kitaplığıdır ve tam teşekküllü bir Framework değildir. Facebook'ta bir grup geliştirici tarafından 2011'de oluşturuldu ve Jordan Walke ekibi yönetti. Framework, 2013 yılında halka açıldı.
React, "Sanal DOM" kullanarak son derece hızlı oluşturma özelliği nedeniyle işletmeler ve geliştiriciler tarafından seviliyor. Bu, sayfanın tamamı değil, yalnızca sayfadaki değişen bileşenlerin işleneceği anlamına gelir.
React, sürekli olarak girişimcilerin kalbini kazanıyor ve en sevilen JavaScript Framework'ü haline geldi.
ReactJS Kullanım İstatistikleri 2021:
ReactJS, JavaScript geliştiricileri için yapılan State of JS 2019 anketinde üst üste 4. kez 1 numara oldu!
Küresel olarak geliştiricilerin% 71,7'si şu anda React'i kullanırken,% 12'si de gelecekteki talepleri karşılamak için React'i öğrenmeye büyük ilgi gösterdi.
StackOverflow 2020 tarafından yapılan bir başka geliştiricinin anketinde ReactJS, en popüler 2. web çerçevesindeydi.
Yukarıdaki ankette jQuery, ReactJS'yi% 35,9 oyla geçmesine rağmen, 2020'de hisselerini sürekli
olarak React'e kaptırıyor. Wappalyzer ve BuiltWith'e göre ReactJS kullanılarak yaklaşık 1,6 milyon web sitesi (canlı ve tarihi) oluşturuldu.
ReactJS Kullanmanın Yararları:
Yeniden Kullanılabilir Bileşenler: React, geliştiricilerin sıfırdan kodlamak yerine kullanıcı arabirimini içe aktarmasına veya yeniden kullanmasına yardımcı olan bileşen tabanlı bir yaklaşıma sahiptir.
Kolay Entegrasyon: React, popüler PHP çerçevesi Laravel gibi diğer ön uç ve arka uç çerçevelerle sorunsuz bir şekilde birlikte çalışmasına olanak tanır.
Tek Yönlü Veri Akışı: React ve Angular1 arasındaki temel farklardan biri, React'in Angular'ınki gibi 2 yönlü veri bağlama yerine aşağı yönlü Tek yönlü veri akışı mimarisine dayanıyor olmasıdır. Bu, alt öğenin ana öğeyi etkilememesini sağlamak ve kodu hatasız hale getirmek içindi.
Daha Basit Sözdizimi: React, gerçek JavaScript kullanmak yerine JSX JavaScript uzantısını kullanır. JSX, HTML benzeri bir sözdizimine sahiptir ve kodun okunmasını, anlaşılmasını ve bakımını kolaylaştırır.
Virtual DOM: React, Virtual DOM veya vDOM adı verilen sanal bir DOM temsilini oluşturur. React, çarpıcı performansına yol açan tüm sayfayı işlemek yerine değiştirilmemiş bileşenleri oluşturmak için sanal DOM'u gerçek DOM ile karşılaştırır.
SEO: Bazı iyileştirmelerden sonra React, sayfa taramayı kolaylaştıran en SEO dostu ön uç çerçevelerinden biridir. Geleneksel olarak, içeriği dinamik olarak oluşturan JavaScript çerçeveleri SEO performansında iyi değildi ve arama motoru tarayıcısıyla uyumsuzdu.
Devamlı gelişme: ReactJS, klişe kodunu azaltmak için Hooks, Fiber, Concurrent Mode, Suspense, vb. Gibi kritik özellikler ekleyen, sürekli gelişen ve yenilikçi bir çerçevedir. Bu eşzamanlılığı iyileştirdi ve daha hızlı oluşturmaya yol açarak performansını artırdı ve React'i en iyi JavaScript çerçevesi olarak güçlü bir rakip haline getirdi.
React JS'nin dezavantajları:
İş açısından bakıldığında, ReactJS kullanmanın böyle bir dezavantajı yoktur. Yeni geliştiricilerin karşılaştığı yalnızca birkaç tane var. Bu sorunu çözmek için deneyimli bir şirketten ReactJS geliştiricileri kiralayabilirsiniz .
ReactJS Kullanan Ünlü Web Siteleri:
Netflix, Airbnb, BBC, Dropbox, Facebook, Github, Instagram, Medium, PayPal, OkCupid, Twitter, Uber, Udemy, Whatsapp, Tesla, The New York Times, Pinterest, Reddit.
================================================ ==================
AngularJS:
İlk 3 JavaScript Frnot-End Frameworkünde sonraki JavaScript çerçevesi AngularJS'dir. Google tarafından açık kaynaklı bir yazı tabanlı JavaScript Frameworkdür ve genellikle istemci tarafı tek sayfalı web uygulamaları oluşturmak için kullanılır.
AngularJS, Google mühendisleri Misko Hevery ve Adam Abrons tarafından oluşturuldu. AngularJS veya Angular1 adını aldığında 2010 yılındaydı. Ancak React'in popülerliğinden kısa bir süre sonra Angular1 aşağı çekildi. Bununla birlikte, gerekli özellikler ve rekabetçi ruhla Angular, Angular2 versiyonuyla (veya daha iyisi sadece Angular olarak bilinir) yeniden ayağa kalktı.
React'ten ilham alan Angular, bazı önemli değişiklikler yaptı. En önemli değişiklik, MVW mimarisinden (model görünümü ne olursa olsun) React'inkine benzer bileşen tabanlı mimariye geçiş oldu.
Angular Kullanım İstatistikleri 2021:
Angular, üst üste 2. kez JS 2019'un Uzay Araştırması'nda 3. sırayı aldı!
Ankete katılan JavaScript geliştiricilerinin% 21,9'u şu anda projeleri için Angular kullanıyor. Yeni geliştiricilerin% 9,7'si ileride kullanmak üzere öğrenmeye ilgi gösterdi.
StackOverFlow'un 2020 geliştirici anketinde Angular, küresel olarak 7. en popüler web çerçevesi seçildi. Aynı çalışmada, JavaScript Framework'ün en beğenilen 2.'si oldu.
Şu anda yaklaşık var. Angular kullanılarak yapılmış 3,6 milyon canlı ve tarihi web sitesi. Bu sayı, herhangi bir ön uç JavaScript çerçevesi için en yüksek sayıdır.
AngularJS Kullanmanın Yararları:
Bileşen Tabanlı Mimari: MVW mimari modelini bıraktıktan sonra Angular, React yolunu takip etti ve bileşen tabanlı mimariyi kullanmaya başladı.
Sunucu Performansı: Angular, hızlı sunucu performansı sağlamak için kutudan çıkar çıkmaz önbelleğe alma ve tonlarca başka özelliği destekler.
MVC: Angular'daki Model View Controller, kapsamlar ve veri bağlama gibi temel özellikleri teşvik eder. Ayrıca, bir programdaki UI ve Uygulama mantığının birbirinden izole edilmesini sağlar.
2 Yollu Veri Bağlama: Angular'ın temel özelliklerinden biri 2 yönlü veri bağlamadır. Model katmanı ile Görünüm katmanı arasında, her biri diğerindeki bir değişikliği yansıtacak şekilde bir bağlantı oluşturur.
Kurumsal düzey:AngularJS, yüksek performansı ve ölçeklenebilirliği nedeniyle kurumsal düzeydeki web uygulamaları için uygun görülüyor.
Üçüncü Taraf Entegrasyonu: Web uygulamalarını daha da geliştirmek için Angular, zengin bir üçüncü taraf entegrasyonu koleksiyonu sağlar.
AngularJS'nin dezavantajı:
Zor Geçiş: Angular1 artık eskimiş olsa da, hala onu kullanan birçok uygulama var. Angular1'den güncel sürüme geçiş, yani Angular 9 son derece zahmetli.
Diğer dezavantajlar yine yeni geliştiriciler içindir ve bunun için endişelenmenize gerek yoktur. Sen edebilirsiniz angularjs geliştiriciler kiralama projeniz için.
AngularJS Kullanan Ünlü Web Siteleri:
Google, Forbes, Guardian, Freelancer, Vevo, Upwork, Walmart, Youtube, Lego, IBM, iStock.
================================================ ====================
Vue.JS:
2021'in sonraki en iyi JavaScript Frameworkü de Vue.js'dir. Aynı zamanda, yaratıcı kullanıcı arayüzleri ve bunun gibi yüksek performanslı tek sayfalı web uygulamaları oluşturmak için kullanılan açık kaynaklı, hafif bir ön uç JavaScript Frameworküdür!
Google'da bir geliştirici olan Evan You, Angular'dan ilham aldı ve 2014'te Vue'yu geliştirdi. Amaç, Angular için basit, hafif ve verimli bir alternatif sunmaktı.
Vue, Angular ve React'ten temel özelliklerini benimsemiş olsa da, birlikte çalışması kolay, daha iyi ve güvenli bir Framework oluşturmak için bu özelliklerde bazı önemli iyileştirmeler yaptı.
Vue.js Kullanım İstatistikleri:
State of JS 2019 anketinde Vue, işletmeler ve geliştiriciler tarafından üst üste 2. kez 2. sıraya yerleştirildi.
JavaScript geliştiricilerinin% 40,5'i şu anda Vue.js kullanıyor ve gelecekte de kullanmaya devam etmeyi çok sevecekler.
İlgi gösteren yeni geliştiricilerin sayısı, hem Angular hem de React'ten daha yüksek olan% 34,5'tir.
StackOverFlow'un 2020 anketinde Vue, işletmelerin ve geliştiricilerin en popüler 7. web framework seçimi ve en çok kullanılan 3. JavaScript çerçevesi olarak görüldü.
Hem canlı hem de geçmişte Vue.js kullanan web sitelerinin sayısı yaklaşık 693 bin.
Vue.js Kullanmanın Yararları:
Basitlik: Vue'nun sadağındaki en güçlü ok basitliktir. Herhangi bir React veya Angular geliştiricisi, Vue.js'yi terletmeden hızlı bir şekilde öğrenebilir.
Performans: Performans söz konusu olduğunda, her çerçevenin bazı güçlü noktaları ve bazı zayıf noktaları vardır. Ancak Vue hakkında konuşurken, üçüncü taraf testleri Vue 2.0'ın Angular'dan daha iyi performans gösterdiğini gösteriyor. Ayrıca, performans söz konusu olduğunda React ile aynı seviyededir.
Doğada Karma : Vue, diğer çerçevelerden daha genç olduğu için, deneyimlerden öğrenme konusunda benzersiz bir yeteneğe sahiptir. Gereksiz olanı düşürürken Angular ve React hakkında çekici olan şeyleri birleştirir.
Vue.js'nin dezavantajları:
İş açısından bakıldığında, Vue.js'ye yatırım yapmanın dezavantajı yoktur. Bilmeniz gereken tek şey, Vue.js, Angular ve React'ten daha genç olduğu için, pek fazla şirket veya yetenekli geliştirici bulunmadığıdır. Bu nedenle, yalnızca güvenilir bir şirketten VueJS geliştiricilerini işe almalısınız.
Vue.js Kullanan Ünlü Web Siteleri:
9gag, Adobe, Apple Swift UI, BMW, Satranç, Gitlab, Laravel, Behance, Bili Bili, Zoom, Trivago, Louis Vitton, Nintendo.