PHP'nin sunucu taraflı bir web betik dili olarak kullanışlılığı, fayda ve çok yönlülük açısından etkileyicidir, ancak çok fazla uzman tarafından kullanıcı web uygulamalarının ötesine bakmaz. C#'a çok benzeyen PHP, yalnızca bir web betik dili olmasının yanı sıra güçlü ve yetenekli bir sistem olmakla beraber yönetim aracı olabilir.

PHP'nin sistem yönetimi alanında masaya getirdiği ilk büyük avantaj, “neredeyse gerçek” platform bağımsızlığıdır. Linux için bash veya toplu iş dosyaları ve Windows için Visual Basic komut dosyaları gibi geleneksel sistem yönetimi komut dosyası oluşturma araçlarının aksine , PHP komut dosyaları önemli miktarda yeniden kodlamaya gerek kalmadan bir işletim sisteminden diğerine kolayca taşınabilir. Tüm gereken PHP yorumlayıcısı ile uyumluluğu korumak ve gerekli uzantıları eklemektir.

Linux ve Windows'ta PHP Nasıl Kurulur

PHP'nin sistem yönetimi görevleri için kullanılmasıyla ilgili olarak “1. Adım yok” demek neredeyse çok kolaydır, ancak çoğu durumda PHP bir sunucuda web betik dili olarak mevcutsa, komut satırı yeteneği zaten mevcuttur.

Ancak, bir web sunucusu arka plan programının olmaması, PHP'nin bağımsız bir paket olarak kurulamayacağı anlamına gelmez. Bu durumda, PHP'yi kurmak için işletim sistemine özgü süreci takip etmek gerekir.

PHP'yi Linux'a Kurmak

Dağıtıma özgü paket yönetimi tuhaflıklarına girmeden, doğrudan kurulması gereken tek modül php-cli'dir . “ cli ”, “ Komut Satırı Arayüzü” anlamına gelir 

Yükleme php-cli PHP motoru kendisi de dahil olmak PHP her türlü gerekli bağımlılıkları, kuracaktır.

PHP'yi Windows'a Kurmak

Tipik olarak, Windows için PHP yükleyicisi yoktur ve IIS kurulu olsa bile , PHP genellikle standart bir kurulumun parçası olarak dahil edilmez. PHP paketinin tamamının indirilmesi ve manuel olarak ayrı bir dizine, genellikle c:php veya benzeri bir dizine kopyalanması gerekir .

PHP kurulduktan sonra, kullanılacak çeşitli uzantıların php.ini dosyasında etkinleştirilmesi gerekmektedir .