Nodejs: Giriş

JavaScript tarayıcılar içindir, ancak Nodejs, geliştirmemizi çok daha kolay hale getiren sunucu üzerinde çalıştırmamıza izin verir. Nodejs, JavaScript çalışma zamanı ortamıdır. Bu, tarayıcının kapsamının ötesinde javascript bağımsız uygulamaları oluşturabileceğimiz anlamına gelir.

Bir kullanıcı genellikle bir uygulamanın ön yüzüyle etkileşime girer ve JavaScript, etkileşimli web siteleri oluşturmak için harikadır. Ancak Nodsjs'den önce, Veritabanı ile etkileşime geçmek ve web sitesine istenen verileri sağlamak için bir sunucuya ihtiyacımız var. Bu amaçla PHP veya Java'yı daha yaygın kullanıyorduk.

Nodejs bu dil engelini kaldırmamıza yardımcı oldu ve arka uçta da JavaScript çalıştırmamıza izin verdi. Nodejs ile, geliştiricilerin bir uygulamanın ön ucunu ve arka ucunu kodlamak için iki farklı dil öğrenmesine gerek yoktur. JavaScript biliyorsanız, her ikisini de oluşturabilirsiniz. Olağanüstü benimsenme oranının nedenlerinden biri bu.

Nodejs, sunucu tarafı uygulamaları oluşturmak için kullanılır. Chrome'un V8 JavaScript motoru üzerine inşa edilmiştir, bu yüzden gerçekten hızlıdır. Kolayca hızlı ve ölçeklenebilir uygulamalar oluşturmamıza yardımcı olur.

Nodejs engelleme yapmaz, bu, herhangi bir anda birden fazla isteği işleyebileceği anlamına gelir. Verilerin geri dönmesini beklemez. Bunun yerine, istekleri bir kuyruğa ekler ve bir önceki tamamlanırken daha fazla istek sunmaya başlar.

Açık kaynaklıdır ve bu makaleyi yazarken topluluğun katkıda bulunduğu yaklaşık 1.372.861 paketi vardır . Bu, herhangi bir soruna takılırsanız, muhtemelen size bu konuda yardımcı olabilecek bir paket olacağı ve çözümü kendiniz kodlamanız gerekmediği anlamına gelir. Bu test edilmiş paketlerden yardım edebilir ve bunun üzerine uygulamamızı oluşturarak geliştirmemizi hızlandırabiliriz.

Nodejs'deki farklı kavramları anlayarak ve bir uygulama oluşturarak bu kursu takip edeceğiz. Modülleri anlamakla başlayalım  .

Nodejs'deki Modüller Nelerdir?

Modüller, bir javascript kitaplığında bir dizi işlevi bir araya getirmemize yardımcı olur. Node.js modül sisteminde, her dosya ayrı bir modül olarak ele alınır. İşlevselliği bir dosyadaki işlevler şeklinde tanımlarız ve bu dosya herhangi bir yerde gereksinim (“modülün adı”) kullanılarak elde edilebilir. Bu, mantığı her yerde yeniden kullanmamızı sağlar.

Nodejs, bazı temel işlevleri sağlamak için halihazırda kullanılabilen bir dizi varsayılan modüle sahiptir. Onlardan bazıları:

  • Node.js olay modülü.
  • Node.js fs modülü.
  • Node.js http modülü.
  • Node.js işletim sistemi modülü.
  • Node.js yol modülü.

Örneğin:

  • http modülü, Node.js'nin Köprü Metni Aktarım Protokolü (HTTP) üzerinden veri aktarmasına izin verir.
  • fs  , dosya sistemi modülü anlamına gelir ve bilgisayarımızdaki dosya sistemiyle çalışmamıza izin verir.

Devasa kütüphaneden herhangi bir modülü Düğüm Paket Yöneticisinden ( npm ) de kurabiliriz . Daha önce bahsettiğimiz 1.372.861 paketi hatırlıyor musunuz? Bunlar npm yardımıyla kolayca içe aktarılabilir ve kullanılabilir  . Önümüzdeki derste bunu detaylı olarak öğreneceğiz.

Modül Nasıl Oluşturulur

Nodejs ile ilk projemizi oluşturalım. Amacımız, Modüller kavramına ve projemizi organize etmenin Nodejs yöntemine aşina olmak olacaktır. Ancak ondan önce, makinemize Nodej'leri kurmamız gerekiyor.

1. Adım: Nodejs'yi yükleyin

Node'u bilgisayarınıza kurmak için  https://nodejs.org adresine gidin  ve mevcut en son LTS sürümünü indirin. Kurulum tamamlandıktan sonra, terminale veya komut istemine gidin ve node –version yazın ve kurduğunuz doğru sürümü görebildiğinizden emin olun.
Bir "komut bulunamadı" hatası görürseniz, düğüm kurulu dizini bulmak için macOS'ta PATH değişkenini ve Windows'ta Ortam değişkenini ayarlamanız gerekir.

Node'u kurulumumuza kurduğumuzda, aynı zamanda 'Node Package Manager' anlamına gelen bir komut satırı aracı npm kurar. Projeyi başlatmak için bu aracı kullanacağız.

Adım 2: Dizini başlatın

Şimdi Nodej'leri kurduk ve ilk projemizi oluşturmaya hazırız.

Bir dizin oluşturun ve terminal aracılığıyla ona gidin.
Tip  npm init , bu Nodejs projesi olarak dizin başlatır. Başlatma tamamlandığında, bir package.json dosyasının oluşturulduğunu göreceksiniz. Nodejs, projenize yüklenen paketleri izlemek için bu dosyayı kullanır.

3. Adım: Giriş dosyası oluşturun

Projemiz için bir giriş dosyası oluşturacağız. Devam edin, index.js adlı bir dosya oluşturun ve aşağıdaki kodu ekleyin:

function User(name){
this.name = name;
}
 
User.prototype.hello = function(who){
console.log("Hello, " + who.name);
};
 
var tim = new User("Tim");
var tom = new User("Tom");
 
tim.hello(tom)

Kullanıcı oluşturacak ve ardından merhaba işlevi ekleyecek bir Kullanıcı nesnesi ekleyin  . Bu yöntemi, bir selamlama ile kullanıcının adını yazdırmak için kullanacağız. Konsol / terminal aracılığıyla çalıştırın:

node index.js

Sonucu terminalinizde görebiliyorsanız, işe yarıyor demektir.

Bu basit bir dosyadır, ancak bu işlevi birden çok yerde kullanmak isteyip istemediğimizi hayal edin. Bu durumda, bu işlevselliği bir modülde kapsülleyebilir ve dışa aktarabiliriz. Nasıl olduğunu göstereyim.

Yeni bir klasör  kullanıcısı oluşturun  ve  bu kodla bir index.js dosyası ekleyin.

function User(name){
this.name = name;
}

User.prototype.hello = function(who){
console.log("Hello, " + who.name);
};

console.log('user is required'); // to see when our module is required.
exports.User = User;

Şimdi, bu modülü index.js'de  kök dizinde şu şekilde ekleyin:

const user = require('./user');

var tim = new user.User('Tim');
var tom = new user.User('Tom');
tim.hello(tom);
/**
 * console log:
 * user is required
 * Hello, Tom
 */

Ve tebrikler ilk modülünü oluşturdunuz.

Adları saklamak için bir JSON dosyası oluşturun

Bir Kullanıcının console.log dosyasındaki ifademizle ilgili bilgileri saklayacak kendi JSON dosyamızı oluşturalım.

 Kullanıcı dizininin içinde en.json adlı bir JSON dosyası oluşturmanız ve şunu eklemeniz gerekir:

{
 "Hello": "Hi"
}

Ardından /user/index.js içinde  kullanın

var phrases=require('./en');

function User(name){
 this.name = name;
}

User.prototype.hello = function(who){
 console.log(phrases.who + ", " + who.name);
};

console.log("user is required!");

exports.User = User;

Dizinler de bağlanabilir. Bu durumda, Node.js bu ada sahip dosyaları arar, ardından user / en.json adlı bir dosyayı arar ve bunlardan hiçbir şey bulamazsa, user adlı bir dizini aramaya başlar ve orada Bir modül olarak kabul edilen index.js adlı bir dosya .
Bugünün dersi için bu kadar. Bir sonraki derste Modüller hakkında biraz daha konuşacağız. Bizi izlemeye devam edin.

Ders kodunu depodan indirebilirsiniz.

Kaynak : https://blog.soshace.com/1-lessons-nodejs-modules/