Bug, yazılım ile uğraşan bütün insanların sık sık karşılaştığı bir tabir. Kelime anlamı olarak bug, böcek anlamına gelmektedir. Kelime anlamından da anlaşıdığı gibi, bug bir hatadır. Yani yazılımların içerisinde bulunan hatalara bug denir. Ilk olarak bu kelimeyi 1878 yılında Thomas Edison tarafından kullanılmıştır. Edison, bug kelimesini tekniksel işlev bozukluğunu anlatmak için kullanmıştır.

Bug, günümüzde kullanılan anlamı, sistem açığıdır. Bug yazılım süresince oluşan hatalardır. Elbette bu tip hataların bulunması son derece doğal bir rutindir. Bugları yok etmenin en bilinen yöntemlerinden biri güncellemedir. Yeni güncelleme ile exe dosyaları değişir. Bu değişiklik sayesinde hatalı kod yok olur. Yazılımsal ve donanımsal olarak da iki çeşit bug mevcuttur.

Peki bug’lara örnek olarak neler verebileceğimize bir bakalım. Örneğin, oyunlarda grafik bir takım hatalara denk gelmemiz oldukça olasıdır. Oyunu üreten tasarımcılar bir çok alanda ki hataları düzeltirken bazen gözden kaçmış bir tasarım veya bir grafiksel hata kullanıcıların bu oyuna karşı ilgilerini kaybetmelerine sebep olabiliyor. Bu da satışları etkiliyor.

Bir diğer çok bilinen örnek ise, domain. Mesela domain satın almak istediniz. Alan adı satan çoğu firma amatörce çalışır. Host’da bulunan açık genel olarak bulunabilmektedir. Bu açıklardan faydalanıp sizin web sitenize saldırabilirler. Bir hacklenme durumunda, alan adınızı kolayca kaybedebilirsiniz.