JavaScript tüm dünyada en popüler programlama dillerinden biri haline geldi. Başlangıç aşamasında bazı kusurları ve eksiklikleri olmasına rağmen, JavaScript artık bir web uygulaması için ön uç teknolojisi olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Farklı işletim sistemleri (Windows, Linux) arasındaki boşluğu çözdü. Ayrıca, hem istemci sitesinde hem de sunucu sitesinde çalışan tek dil budur.
Şimdiye kadar JavaScript öğrenmeye karar vermiş olabilirsiniz. Bu yüzden JavaScript hakkında bilmeniz gereken 10 gerçeği sırayla paylaşmak isterim.
1. Tek İş Parçacıklı Dil
JavaScript, hem istemci sitesi hem de sunucu sitesi dili için tek iş parçacıklı bir dildir. Yeni bir konu oluşturmanıza izin vermez. Bunu telafi etmek için JavaScript, bir olay döngüsü modeli ve bu eksikliği örten zaman uyumsuz özellik sunar.
2. Herşey Nesnedir
JavaScript işlevleri nesneler olarak kabul edilir. Esneklik açısından dinamik bir alışkanlıkları vardır. Yürütmeyi yaptığınızda, nesneye herhangi bir özellik eklemek veya nesneden herhangi bir özelliği kaldırmak mümkündür. Şimdi, iki ve üç numaralı noktalara göre, temelde geliştirme sırasında herhangi bir nesneden işlev ekleyebileceğiniz veya kaldırabileceğiniz anlamına gelir. Değişiklikleri yaptığınız anda, nesne hiyerarşisi hiçbir zaman yeni işlevi içerecektir.
JavaScript nesneleri temelde java hashMap'e daha çok benzeyen anahtar-değer çiftleridir.
3. Dersleri yok
JavaScript, nesne yönelimli bir dildir. Ama herhangi bir sınıfı yok. Bunun yerine, prototip mirasına sahiptir, bu da bir nesnenin başka bir nesneden miras aldığı anlamına gelir.
4. JavaScript'te engelleme kapsamı yok
JavaScript sözdiziminin çoğu Java gibidir. Ancak burada yaygın olmayan bir şey var. Kapsamı tanımlamak için küme ayraçları {} yerine işlev kullanır. JavaScript, size işlevin içinde bir değişken bildirme ve bu işlevin herhangi bir yerinden ona erişme yeteneği sağlar.
5. Güçlü işlevler
JavaScript, çalışmak için güçlü işlevlerle birlikte gelir. Yine de, C ++ veya Java Fonksiyonlarına benzemez. JavaScript işlevleri nesneler olarak kabul edilir. Bu nesneleri yöntem parametreleri olarak atayabilirsiniz.
JS'de kullanılabilen birçok işlev türü vardır:
1. Global işlevler
2. Üye işlevleri (yöntemler)
3. İç içe işlevler (kapanışlar)
6. Bağlayıcı yok, yalnızca Global Nesne
Bağlayıcı yerine JavaScript küresel bir nesne sunar. Tüm değişkenleriniz ve işlevleriniz ana nesnenin altında gelir. Ayrıca, komut dosyasında global bir değişken bildirirken dikkatli olmalısınız. İki dosyada benzer bir adı içeren iki değişkeniniz varsa, bazı ilginç hatalar oluşturabilir.
7. Aynı Menşe Politikası
Bir sayfada JavaScript çalıştırıyorsanız, aynı kökeni veya etki alanına sahipse, başka herhangi bir sayfadan verilere erişebilir. Geliştiriciler, "SRC" özniteliğini kullanarak diğer dosyaları da getirebilir. Bu politika, web sayfanızdaki JavaScript kodunun bilinmeyen bir üçüncü taraf web sunucusuna çağrı yapmamasını sağlar.
8. İleri düzey konular:
JavaScript ile ilgili bazı gelişmiş ilginç kod kalıpları ve anahtar kelimeler vardır. Yapıcı kalıpları, modül kalıpları, yapıcı çalma, miksler, kaldırma vb.
9. Daha az sözdizimi tuhaflığı:
Bir şeyler ters giderse, JavaScript size hem "TANIMLANMAMIŞ" hem de "NULL" verebilir. Ayrıca, tanımlanmamış türlere ve bunun değerlerine sahip olabilirsiniz. Kodun sonundaki noktalı virgülleri kaçırırsanız, JavaScript bunları otomatik olarak ekler.
10. Yararlı JavaScript Araçları:
JavaScript üzerinde çalışıyorsanız, bunlar çalışmanızı kolay ve verimli hale getirecek harika araçlardır.