CMS olarak kısaltılmış içerik yönetim sistemi, kullanıcıların özel teknik bilgiye ihtiyaç duymadan, kodlarla uğraştırmadan bir web sitesinde içerik oluşturmasına, yönetmesine ve değiştirmesine yardımcı olan bir yazılımdır.
Web sayfaları oluşturmak, görüntüleri depolamak ve diğer işlevler için kendi sisteminizi oluşturmak yerine, içerik yönetim sistemi, web sitenizin daha ileriye dönük kısımlarına odaklanabilmeniz için tüm bu temel altyapı öğelerini sizin için işler. Bu sistemler HTML, CSS, PHP, Framework, Node.js, Javascript gibi programlama dillerinin bir arada kullanılarak oluşturulmaktadır.
CMS SİSTEMLERİNİN ÖZELLİKLERİ VE CMS AVANTAJLARI
Web içerik yönetimi temelde kullanıcının kodlama bilmelerine gerek kalmadan bir web sitesindeki içeriğin tasarımını, oluşturulmasını, değiştirilmesini ve kaldırılmasını kontrol etmesini sağlayan grafiksel bir kullanıcı arayüzüdür. İçerik yönetiminde ekleme, silme ve düzenleme işlemleri yapılabilir.
-Kısa zamanda yönetim paneli üzerinden kullanıcı ekleme, çıkarma ve yetkilendirme işlemleri yapılır ve yeni bir site kurulabilir.
-Arama motorları için içerik optimizasyonunu kolaylaştıran yapı sağlar.
-Arama üye olma gibi işlemleri kendi içerisinde hazır bulundurmaktadır.
Çeşitli web tabanlı CMS araçları mevcuttur. En popüler olanlardan bazıları şunlardır:
WordPress: Şablon tabanlı web siteleri veya bloglar oluşturmak için tasarlanmış ücretsiz web yazılımıdır.
Blogger: Bir blog korumak için özel olarak tasarlanmış Google'ın bloglama aracıdır.
Joomla: Özel veritabanları ve uzantıları destekleyen esnek bir web yayıncılık aracıdır.
Drupal: Genellikle topluluk tabanlı siteler geliştirmek için kullanılan ücretsiz, açık kaynaklı bir içerik yönetim sistemi ya da içerik yönetime odaklı bir altyapı yazılımıdır.
Weebly: Basit kişisel ve iş web siteleri oluşturmak için web tabanlı bir platformdur.
Wix: Son derece özelleştirilebilir bir web sitesi oluşturmak için web yayıncılık araçları koleksiyonudur.