Makalemizde yazılım ile ilgili bilinen veya bilinmeyen tüm yönleriyle ele almaya çalışacağım. Bir çok yeni başlamayı düşünen yada bilgi edinmeyi amaçlayan arkadaşlarımızın işine yarayacağını düşünüyorum. 

Başlamadan önce @root arkadaşımızın Popüler bir terim olan yazılım nedir? başlıklı yazısını okumanızı da tavsiye ederim. 

Yazılım Nedir? 

En temel kavramı ve en sade haliyle yazılım bir donanımın belirli bir işi yapması için kodlar bütününe denilmektedir. 
Yani yapılan veya yapılacak olan yazılım bir donanım üzerinde belirli bir işi yapması gerekmektedir. Bu bir üretim tesisinde üretim bandındaki bir makinede olabilir. Bir bilgisayar tarayıcısında web sitesi içerisindeki bir işte olabilir. 
Yada bilgisayarınızda çalışan ve belirli bir işi yapması için geliştirilen bir programda olabilir. ( Muhasebe, AntiVirüs vs. ) 

Buradan da anlaşılacağı üzere yazılımdan çeşitli terimler çıkmaktadır. Program, Servis, Uygulama vs. Peki bu kavramlar neye göre belirleniyor? 

Bunun için öncelikle Yazılım Dili nedir bunu kavramak gerekiyor. 
Yazılım Dili : Hedeflenen amaca yönelik ve bu amaç doğrultusunda değişen komut dizelerine yazılım dili denilmektedir. 

Yazılım dili ikiye ayrılıyor. 
1-) Elektronik Yazılımı
2-) Bilgisayar Yazılımı

Yazılım dilleri veya yazılım kullanım amaçlarına göre çeşitli sektörlere ayrılmaktadır. 
Bunlar ise; 

1-) Uygulama Yazılımları
2-) Ticari Yazılımlar
3-) Genel Yazılımlar
4-) Oyun
5-) Sunum Yazılımları
6-) Sistem Yazılımları
7-) İşletim Sistemi Yazılımları 
8-) Hizmet Yazılımları

Yazılım Dilleri Nedir?
Yazılım ve Yazılım Sektörlerini kısaca gördükten sonra peki yazılım dilleri nedir? 
Dünyada 1.200'den fazla bilinen veya bilinmeyen yazılım dili bulunmaktadır. Ancak bunlardan 30-40 tanesi popülerliğini korumakla beraber private yani şirketlerin yada kişilerin kendi özel yazılım dilleri olduğunuda biliyoruz. 

Neticede bir derleyiciniz var ise istediğiniz yazılım dilini geliştirebilir veya özel yazılım dilinizi tanımlamayabilirsiniz. Ancak bu sonsuz deryada yer edinmek o kadar da kolay değil : )

Kullanıcı arayüzüne sahip uygulamalar geliştirmek, web sitesi oluşturmak ya da dosya yazmak ve okumak gibi çeşitli amaçlar doğrultusunda yaratılan yazılım dilleri, kullanılacakları alana bağlı olarak kapsamlı ve komplike bir hal alabiliyor. Yazılım kodlama için kullanılan yaygın diller arasında ise HTML, CSS, ASP, PHP, Java, Visual Basic, C#, C++ ve Python bulunuyor.  

Yazılımcı Nedir? 

Yukarıda bahsettiğimiz yazılım ve yazılım dillerini yapan kişilere yazılımcı diyoruz. Bir yazılımcının yapabileceği veya yaptıkları Kodlamadan  iş yönetimine testlerden analizlere kadar yazılımın tüm etaplarını içermektedir. 

Bu konuda yine @root arkadaşımızın en sade haliyle Yazılıma yeni başlayacak arkadaşlar için : nereden nasıl başlamalıyım? başlıklı yazısını da okumanızı tavsiye ederim. 

Makaleyi ilerleyen günlerde biraz daha geliştirmeyi planlıyorum. Esenle kalın...