Yazılım Geliştirme

Bir yazılım projesi doğru adım atıldığında ve profesyonel çalışanlarla hayata geçirildiğinde başarı sağlanabilecek bir adımdır. Adım diyoruz, çünkü yazılımda birbirini takip eden süreçler vardır. Bu süreçler yazılımı başarıya taşırken her aşamanın da ayrıntılı bir şekilde planlamasının yapılması gerekir.

Aşağıda yazılım geliştirme süreçleri nelerdir? Başlıklar halinde bilgilendirelim istedik.

Bir yazılım projesine başlanırken 4 temel süreç göz önünde bulundurulmalıdır. Bu süreçler şöyle belirlenmiştir.

  • İhtiyaçların belirlenmesi ve projenin analiz edilmesi,
  • Projenin tasarımı,
  • Projenin kodlaması,
  • Ve test aşaması.
  • İhtiyaç ve Analiz

    Yazılımın ilk aşaması ihtiyacın belirlenmesidir. Hazırlanacak olan yazılım nerede, ne şekilde, kim ya da kasmamı ne olacak belirlenmesi gerekir. Projeye neden ihtiyaç duyulduğu belirlendikten sonra analiz yapılarak nasıl bir yatırım ve izlenmesi gereken yol nedir belirlenmelidir. Projenin analizi yapılırken zaman kaybına neden olabilecek her türlü önemsiz ve etkisiz detaylar çekilmeli ve bir sonraki faza hazır hale getirilmelidir. Projenin önündeki engellerin kaldırılmış olması projenin zamanında tamamlanması anlamına gelecektir. Bu aşamada projenin yazılı dili, mimarisi, sunucu gereksinimleri gibi ihtiyaçlarında belirlenmesi gerekir.

    Tasarım

    Tasarımı yapılacak olan projenin mobil, masaüstü gibi seçenekleri düşünülmeli ve kullanıcı odaklı olarak hazırlanması gerekir. Tasarım ortaya çıkacak olan sonucu gösterir. Bu nedenle tasarım içinize sinmediği sürece kodlamaya geçilmemesi gerekir. Projenin tasarımı yapılırken her türlü platformda çalışabilme ihtimali düşünülmelidir. Tasarımın arayüzü yapılırken HTML standartlarına yani SEO’ya uygun olması gerekir.  Tasarım değerlendirirken kullanıcı dostu olmalı ve kullanıcı gitmek istediği farklı sayfaya en fazla 3 tıkla ulaşabilmelidir. Tasarım ne kadar sade ve şık olursa o kadar çok başarı sağlar.

    Kodlama

    Tasarım aşamasının tamamlanması ardından artık tabandaki mimarinin de şekillenmesi gerekir. Güçlü bir yazılım mimarisi için kodların hatasız bir şekilde çalışıyor olması gerekir. Proje birbirine bağlantılı bir ekip tarafından yapılacağından tasarım ve kodlamanın birbiriyle mutlaka uyumlu olması gerekir. Sitenin hızlı bir şekilde çalışabilmesi için kodların hatasız olması önemlidir.

    Test

    Buraya kadar yapılmış ve tamamlanmış olan projenin mutlaka test edilmesi gerekir. Test aşaması projenin eksikliklerinin ortaya çıkarıldığı zamandır. Bu süre içerisinde yazılım kullanılarak eksikliklerin belirlenip karşılanması gerekir. Gerekli olan tüm güvenlik önlemleri yapılarak sistemde asla açık bırakılmamalıdır.