Yapay zekayı tek bir cümle ile özetlemek gerekirse, makineleri insanlaştırmaktır. Insana ait yetenekleri makinelere daha hızlı ve daha kolay bir şekilde yaptırabilmektir.
 

Aslında var olan ilk yapay zeka çalışması ikinci dünya savaşı zamanına dayanıyor. Modern bilgisayarların çıkması ile hemen hemen aynı dönemde. Alen Turing, o zaman için Nazi Almanyasının enigma şifresini bir makine ile çözüyor. Ve bu makine insanların hesaplayabildiği bir hesabı daha hızlı ve daha doğru bir şekilde yapabildiğini görüyorlar.

Ve Alen Turing savaştan sonra Mind dergisi için bir makale yazıyor. Makale şu cümle ile başlıyor, ‘Makineler düşünebilir mi?’. Bu soru işte yapay zekanın temelidir. Tamamıdır.

Halkın yapay zeka ile tanışması bir satranç turnuvası ile oluyor. Bilindiği üzere makine insanı yeniyor.

Satranç tabiki düşünmeye yönelik bir oyundur. Ancak normal bir insan zekası bile rakibinin en az on beş adımını tahmin edebilirken, makinenin bunu yapabilmesi garipsenen bir durum olamazdı.

Günümüze en yakın olan oyun ise, Go oyunu ile gerçekleşmiştir. Burada durumlar satrançtan biraz daha farklı işlemektedir. Go oyunu da kurallara dayalı olsa da satrançtan daha farklı olup çok yönlü düşünmeye yöneliktir. Bu oyunu da makine kazanmıştır. Ancak bu durum makineye satrançtan farklı olarak öğretilmiştir. Kazanılan kaybedilen hamleleri ile 40 milyon oyun makineye öğretilmiştir. Farklılık ise bir süre sonra makine kendi kendine yeni oyun ihtimalleri üreterek bunun üzerinden oyunu tamamen öğrenmiştir.

Her teknoloji de olduğu gibi yapay zekayı iyiye veya kötüye kullanımları vardır ve olacaktır da. Tabiki savaş füzelerinde ya da ilerde kullanılabileceği söylenen robotlar ve bunların örneklerini bolca gördük ancak bir diğer taraftan bakılınca kanserli hücreleri bulabilen bir teknolojimiz var. Otonom araçlar bir diğer kullanılan yöntem. Bildiğiniz gibi Tesla son araçlarında otonom teknolojisini kullandı. Günümüz Manhattan’ın elektrik sorunları ve patlamaları önceden duyurması için bir yapay zeka teknolojisi üzerine kurulmuş durumda.

Evet yapay zeka gördüğümüz gibi durdurulamaz bir şekilde ilerliyor ve bunu artık geri döndürmek imkansız. Ancak bunu nasıl kullanacağımızı öğrendiğimizde, nasıl kontrol edeceğimizi öğrendiğimizde, bizim için bir silah bir kurtuluştur.