Günümüzde internet site sahibi olmak isteyenlerin yapacağı ilk işlem bir hosting ve alan adı almak olacaktır. Alan adı alındığı taktirde bağlanacağı bir hosting’e ihtiyacınız vardır. Hosting alacağımız zaman farklı farklı şirketlerden alabilme durumu olduğu gibi farklı farklı paketler şeklinde satılmaktadır.

İşte bu bağlamda karşımıza gelecek olan şey ise bazı paketlerde BandWidth sınırsız olur iken bazı paketlerde belli bir değerde gigabyte şeklinde değer alacaktır. Kafaları karıştıran bu değerler ise bizlere “BandWidth nedir ?” adlı soruyu sordurmaktadır.

BandWidth Nedir ?

Temel olarak sizin internet sitenize giren bir kişinin gördüğü veri miktarıdır. Bu veri miktarını bir nevi hosting paketinizin internet miktarı kadar düşünebilirsiniz. BandWidth denildiği zaman internet sitenize giren her bir kişinin gördüğü medya, ortam, yazıların ve bu ortam dosyalarını boyutunun her bir ziyaretçi görüntülediği kadar BandWidth miktarına yazılır.

Üst limite ulaştığında Hosting firmaları sizlere ek internet alma gibi seçenekler sunar. Eğer ek internet almaz iseniz diğer bir ayın başına kadar internet sitenize erişimi kapatırlar. Bu yönden BandWitdh miktarının önemli olduğunu dikkate almak gerekir. Bir firmadan her hangi bir hosting iken diğer firmaları ve hosting paketlerini incelemek gerekir.

Farklı Trafik Oluşumu

Trafik oluşması için sadece kişi sayısı üzerinden bir yoğunluk olması gerekmemektedir. Sitenin bir saldırı alıyor olması, yazılım sonucu ortaya çıkan hatalar ve ftp aracılığı ile yapılan dosya alış verişleri de yine trafik oluşturabilir. Bandwidth için belirli bir trafik sınırı bulunmaktadır. Bu tür sorunlar karşısından eğer bu limit kullanılan hosting bünyesinde dolmuş ise o zaman bir uyarı gelir ve hesap kullanılamaz bir hal alır. Bunun için bir takım paketler satın alınabilmektedir. Bazı paketler belirli bir sınır ya da kapasite koyarken, satın alınacak daha üst paketlerde her hangi bir sınırlama olmaz ve bu tür sorunlar ile karşılaşılmaz.

Veri Trafiği

Bant içerisinde mevcut olan veri akışına, diğer bir anlamı ile veri transferine trafik denir. Daha açıklamalı olarak söylenecek olursa eğer bant içerisinde geçen verilerin sürekli olarak ortaya çıkardığı yoğunluk olduğu dile getirilebilir. İşte bu trafiğin her hangi bir sorun olmadan rahat bir şekilde verilerin akması için bant genişliğinin yüksek tutulması gerekmektedir. Bu sayede veri hızı da daha fazla artmış olacaktır. Bu yüzden aylık ya da yıllık olarak satın alınacak olan bir paketin bu veri trafiği içerisinde rahat bir şekilde aktarımı sağlanmak isteniyor ise yüksek tutulması önemlidir. Bu da veri akışının sorunsuz olarak geçiş yapmasına olanak verecektir.

Veri Aktarım Hızı:

Ağ ya da internet ortamında bulunan bir verinin iki nokta arasında iletilmesi sırasında bir saniyede geçen bit ya da byte sayısıdır. Başka bir deyişle bir saniyede iletilen bit ya da byte sayısı ne kadar ise veri aktarım hızı o kadardır. Veri aktarım hızı kilobit, megabit, gigabit, terabit ya da kilobyte, megabyte, gigabyte, terabyte ile ölçülür.

Bir saniyede aktarılan veriyi ifade etmek için mbps (mb / saniye) ya da mBps (mB / saniye) kısaltmaları kullanılır.

Bant Genişliği Nerelerde İşe Yarar?

Bant Genişliği (bandwidth), web sitesinin bir saniye içinde gerçekleştirebileceği veri aktarım miktarını ifade eder. Örneğin; bir internet sitesini açıp görüntülediğimiz sayfa ya da sayfalarda bulunan metin, resim, video ve ses gibi bütün içerik aslında bilgisayarınıza yüklenmektedir. Eğer giriş yaptığınız web sitesindeki herhangi bir resmi görebiliyorsanız o resim bilgisayarınıza indirilmiş (download edilmiş) demektir. Aynı şekilde bir video izliyorsanız bu video da siz izlerken bilgisayarınıza yüklenmiştir.

Bu şekilde bir web sitesiyle ziyaretçileri arasında gerçekleşen veri transferinin yol açtığı trafiğin, bir aylık dönem içinde izin verilen üst sınırına aylık trafik, bir saniyede izin verilen üst sınırına ise bant genişliği (bandwidth) denir.

Var sayalım ki bir web sitesi açacaksınız. Bu site için uygun aylık trafik limitini belirlerken, sitenin mevcut ya da potansiyel ziyaretçi trafiğini öngörmek gerekir. Sayfalarınızın büyüklüğünü resim, ses, video ve program gibi dosyalar oluşturur. Bu dosyaların büyüklüğünü ve günlük/haftalık/aylık indirme sayılarını hesaba katmanız gerekir. Bunların hesaplamalarını yaptıktan sonra aylık trafik miktarınızı belirleyebilirsiniz.

Web siteniz üzerinden radyo yayını yapıyorsanız; bant genişliğinin büyük olması gerekir. Çünkü bant genişliği ne kadar büyük olursa, bir saniyede transfer edeceğiniz veri miktar da o kadar büyük olur.

Aylık trafik ve bant genişliği kavramlarını birbirine karıştırmayın

Aylık trafik sitenizi ziyaret eden kullanıcıların oluşturduğu veri trafiğinin toplamıdır. Bant genişliği ise ziyaretçilerin bir saniyede oluşturduğu veri trafiğidir. Örnek olarak otoban trafiğini verirsek; otobandaki şerit sayısı bant genişliğini, otobanın şeritlerinden 1 ayda geçen araç sayısı ise aylık trafiği ifade edebilir

Veri miktarınızı belirleyin, aylık trafiğinizi ve bant genişliğinizi ona göre seçin

Örneğin 2 GB aylık trafik limitiniz ve 1 Gb bant genişliğiniz var. Sitenizde bulunan bir sayfa; görseller, metinler, kısacası her şeyiyle beraber 1 MB büyüklüğe sahip olsun. Bu siteye giren her bir kişi istisnasız 1 MB’lık veri indirir. Eğer sitenize 128 kişi aynı anda giriş yaparsa 128MB’lık veri indirilmiş olur. Bu veri miktarı 1Gb‘e tekabül ettiğinden bant genişliği yetmez ve 129. Ziyaretçi için o anda sitenize giriş yapmak artık mümkün olmaz.

Bu örnekte verilen limitlere göre, sitenizin aylık trafik limiti 2000 (1 MB x 2000 ziyaretçi = 2GB) ziyaretçi ile sınırlıdır. Limit artışı olmaması durumunda 2001. ziyaretçi ve sonrası için aylık trafik limitiniz bitmiş olur ve sitenizin yayını bir sonraki aya kadar durdurulur.