Mobil uygulama programcıları, projenin hedefini, bütçesini, ekip uzmanlığını, zaman kısıtlamalarını ve paydaşların yazılım için beklentilerini yansıtan geliştirme ve test araçlarını seçmelidir.

Mobil uygulama geliştirme araçları, cihazın işletim sistemine bağlı olarak üç kategoriye ayrılabilir: Android, Apple iOS ve hibrit (her iki işletim sistemi). Bir geliştirme ekibi, yerel bir mobil uygulama veya her iki işletim sistemi için de çalışan hibrit uygulama için en iyi şekilde çalışan programlama dillerini ve test araçlarını seçmelidir.

Programcıların IDE'lerden test sistemlerine kadar mobil uygulama geliştirme araçları hakkında bilmesi gerekenler. Bir araç seçerken tartılması gereken faktörleri ve mobil projeler için farklı yaklaşımların avantaj ve dezavantajlarını öğrenin.

Hibrit mobil uygulama geliştirme araçları

Uygulama hem iOS hem de Android cihazlarda çalışacaksa, geliştiricilerin karma bir uygulama oluşturması gerekir.

Hibrit uygulamaların temel bir avantajı, geliştirme ekibinin kod tabanını yalnızca bir kez yazması gerektiğidir. Örneğin, geliştiriciler proje için cihaz gereksinimlerine bağlı olarak hem Apple iPhone hem de Samsung Galaxy telefonda çalışan kod yazarlar. Genellikle hibrit rota, daha hızlı mobil uygulama geliştirmeye olanak tanır.

Programcılar, hibrit uygulama geliştirme için JavaScript, C # ve HTML gibi dilleri kullanır. Xamarin, React Native, Ionic ve PhoneGap gibi platformlar mobil geliştirme araçlarını seçin . Ek olarak, Zoho Creator, Quick Base ve OutSystems gibi düşük kodlu platformlar, mobil uygulama oluşturmaya hizmet etmektedir.

Android mobil uygulama geliştirme araçları

Yalnızca bir platform için oluşturulan bir mobil uygulama yerel bir uygulamadır. Android veya iOS için yerel uygulama geliştirmeyi kolaylaştıran araçlar mevcuttur.

Android uygulamaları için popüler programlama dilleri arasında C ++ ve - Google'ın iki tercihi - Java ve Kotlin bulunur. Kotlin, geliştiricilerin söylediği gibi Java'dan biraz daha kolay öğrenilen bir dil ve Java ile% 100 birlikte çalışabilir. Bununla birlikte, uzun süredir devam eden Java, geliştirme dünyasında daha yaygın olarak popülerdir.

Google'ın resmi Android IDE'si olan Android Studio, üç dili de destekler. Java IDE IntelliJ IDEA'yı temel alan Android Studio,  en bilinen geliştiricidir. Özellikleri arasında bir emülatör, GitHub entegrasyonu ve kodu canlı olarak gönderme yeteneği bulunur. Ancak, bir programcının her zaman hibrit uygulama geliştirme araçlarıyla bir Android uygulaması da oluşturabileceğini unutmayın.

Apple iOS mobil uygulama geliştirme araçları

Android ile karşılaştırıldığında, daha fazla Apple cihazı en son işletim sistemini çalıştırma eğilimindedir; bu, geliştiricilerin uygulama güvenliğini geliştirmesini veya yalnızca daha yeni işletim sistemlerinde çalışan yeni özellikler oluşturmasını kolaylaştırır. Ayrıca, bir iOS işletim sistemine dayalı olası cihazların sayısı, çeşitli üreticilerin Android cihaz havuzundan daha azdır.

Swift ve Objective-C, iki yaygın iOS programlama dilidir. Swift, Objective-C ile entegre olabilir, ancak Linux kullanım durumları için harika değildir.

Apple, aygıt ve ilgili yönetim için Xcode IDE, Apple Developer Enterprise Program ve Apple Business Manager dahil olmak üzere yerel iOS geliştirme araçları ve hizmetleri sağlar. İOS uygulama geliştirme amaçlı başka bir IDE, JetBrain'den AppCode, Swift veya Objective-C ile çalışır.

Mobil uygulama programlama dili seçenekleri

Bir mobil uygulama için programlama dilini birkaç faktör belirler. İş paydaşları, hem mobil işletim sistemlerinde (Android ve iOS) çalışan ve ayrıca web erişimi için tarayıcı tabanlı olabilen bir uygulamaya ihtiyaç duyabilir. Belki ekibin programcıları bir dilde diğerinden daha fazla uzmanlığa  ve deneyime sahiptir. Veya, belki de BT organizasyonunun yalnızca, mevcut programlama dili seçeneklerini sınırlayan ücretsiz, açık kaynaklı bir geliştirme çerçevesi için bütçesi vardır.

Mobil uygulama programlama dillerinin bir listesi

İsim Kimin  Bu ne için
Java Oracle iOS, Android
JavaScript Oracle iOS, Android
HTML5 WHATWG iOS, Android
C # Microsoft iOS, Android
C ++ yaygın olarak mevcut iOS, Android
C yaygın olarak mevcut iOS, Android
Kotlin JetBrains iOS, Android
Swift Apple Inc. iOS, Android
Amaç-C yaygın olarak mevcut iOS
XML W3C Android
Python Python Yazılım Vakfı iOS, Android

Mobil uygulama test araçları

Etkili mobil uygulama testi, çeşitli işletim koşulları, cihazlar, işletim sistemleri ve diğer faktörleri hesaba katar. Test uzmanları genellikle bir uygulamanın web üzerinde de çalıştığından emin olmalıdır. Doğru mobil uygulama test araçları, doğru koşullarda ve geliştirme ortamında yazılım kalitesini artıracaktır.

Tarayıcı ve mobil test. Selenium tabanlı araçlar olan Sauce Labs ve BrowserStack, test otomasyon yetenekleri sunar. Her iki araç da kuruluşların tarayıcılar arası ve mobil testler gerçekleştirmesine, GUI'leri değerlendirmesine, ekran görüntüleri oluşturmasına ve UI öğelerini değerlendirmesine yardımcı olur. Sauce Labs BrowserStack karşılaştırılmasına dikkatlice gözden geçirin  . Araçlar kapsam, özellik ve kullanılabilirlik açısından farklılık gösterir. Sauce Labs, CI / CD araçlarıyla daha doğrudan entegrasyon sağlarken, bazıları BrowserStack'in kullanımı ve benimsenmesi daha kolay olabilir.

Bulutta web ve mobil test. Amazon, Microsoft ve Google gibi büyük bulut satıcıları sırasıyla AWS Device Farm, Visual Studio App Center Test ve Firebase Test Lab aracılığıyla çeşitli sanal mobil cihazlar ve tarayıcılar sunar.

Bulut tabanlı mobil test araçlarının avantajı, fiziksel bir test laboratuvarı olmadan cihazlara ve tarayıcılara erişme yeteneğidir. Ancak ekipler, her hizmetin hem maliyetlerini hem de yeteneklerini bütçelerine ve bir projenin ihtiyaçlarına göre tartmalıdır.

Konsolun dışında düşünün. Tam mobil cihaz test laboratuvarları maliyetlidir ve küresel pandeminin neden olduğu uzaktan çalışma nedeniyle erişmeleri zor olabilir. Bununla birlikte, test uzmanları, alışılmadık ancak yetenekli bir mobil uygulama test aracı grubu olan oyun emülatörlerine sahip bir cihazda bir mobil uygulamayı çalıştırmayı simüle edebilir . BlueStacks, NoxPlayer ve MEmu gibi emülatörler, bir QA ekibinin bütçesine ve araç kutusuna sığabilir.