Günümüzde dilimize İngilizceden geçmiş olan ofset kelimesi, İngilizce olan OFF ve SET kelimelerinin birleşiminden dilimize geçmiş olan bir kelimedir. Anlamı mürekkebin kauçuk vasıtası ile kağıda geçirilmesi olan bu baskı türü günümüzde de yoğunlukla kullanılan bir baskı türüdür. Ofset baskı her türlü kağıt ve gramaja uygulanabildiği için oldukça sık kullanılan bir çalışma olarak günümüzde baskı tarihinde yerini sürekli olarak korur. Daha az zaman harcanarak yapılabilecek olan bu baskılar ofset baskı ve özellikleri konusuna hakim olan tasarımcılar ve baskıcılar tarafından daha etkin bir şekilde kullanılabilir. Bu sayede en etkili ve en kolay çalışmaları yapabilecek olan kişiler, eskisi kadar zaman harcamadan bu baskıları yapabilirler. Günümüzde baskı sektöründe önemli bir yeri olan ofset baskı sürekli olarak kullanılan yöntemlere yardımcı olur.

Ofset Baskı Çalışma Prensibi

Ofset baskının çalışma prensibi genel olarak basittir. Prensip olarak, su ile mürekkebin karışmaması özelliğinin kullanıldığı bir tekniktir. Mürekkep veya boyanın dolaylı yollarla kağıda basılması sağlanır. Taş baskı (litografi) tekniği ile benzerlik göstermektedir. Kalıp yüzeyi düzdür ve kalıp üzerindeki yükseklik farklarından faydalanmaz. Bu demek oluyor ki basılacak yüzey ile basılmayacak yüzey eşit yüksekliktedir. Aletin parçalarında kullanılan metaller, özelliklerine nazaran mürekkebi tutar ve suyu iter.

Kağıdın basılacak yüzeyi emülsiyon tabakası ile kaplanır. Emülsiyonun öteki adı “sıvı asıltı”dır. Birbiri içinde çözülmeyen iki sıvının karışımıdır. Sıvının biri dağılan fazdır ve öteki sıvının (dağınılan faz) içinde dağılmış durumdadır. Kağıdın basılmayacak yüzeyi emülsiyon ile kaplanmaz. Basılacak yüzey mürekkebi, diğer yüzey ise “gren çukur” adında olan mikrometrik gözenekler ile suyu tutar. Bu aşamada mürekkep ile suyun birbirine karışmaması özelliği devreye girer. Ofset baskıda suyun boş alanlarda tutunmasının sebebi, bu bölgelerde suyu tutan mikro gözeneklerin olmasıdır. Mürekkebin tutunduğu alanlar ise düzdür ve bu yüzeyde su tutunamaz. Bu şekilde basım meydana getirilen yüzeyde mürekkep baskıyı gerçekleştirir. Öteki boş alanlar yani “gren çukur” alanları su ile dolduğu için mürekkebi o alana yaklaştırmazlar ve böylece yalnız istenen alanlara baskı uygulanmış olur.

Ofset Baskı Çeşitleri

Ofset baskı, kumaş veya ahşap gibi yüzeylerde yüksek kaliteli çıktı elde edilmesine yardımcı olur. Kauçuk, pürüzlü yüzeylerde çok ince bir baskı bırakır ve bu da işlemi etkili kılar. İşlem, yüksek kalitesi, ucuzluğu ve tutarlı sonuçları nedeniyle küçük, orta ve büyük ölçekli baskı üretimi için eşit derecede verimlidir.

Yayın endüstrisi toplu baskı için iki ana baskı tekniği kullanır. Bunlardan biri, her bir sayfanın makineye ayrı ayrı beslendiği ve baskı işleminden önce kesildikleri tabaka beslemeli ofset baskı yöntemidir. Diğer işlem, web ofset baskı, kağıt rulolarını alır ve üzerine baskı yapar. Sayfalar daha sonra kesilir ve birleştirilir. Bu yöntem, gazeteler gibi içeriği düzenli olarak değişen medyanın toplu olarak basılmasında kullanılır, çünkü maliyet olarak etkin bir yöntemdir.

Ofset Baskı Kullanım Alanları

Günümüzde ofset baskı genellikle kitap kapaklarında kullanılır. Yapılacak olan tasarımlar bir metal üzerine aktarılarak kitap kapaklarına aktarılabilir. Teknolojinin gelişmesi ile ofset baskı ve özellikleri konusundan yararlanan tasarımcı ve baskıcılar direkt olarak bilgisayarda bulunan çalışmayı kağıda aktarabilirler. Bu sayede daha hızlı yapılacak olan baskılar seri bir şekilde yapılabilir.

Ofset Baskı Avantajları

  • Düşük maliyetle çok oranda baskı kısa sürede yapılabilir. Bundan dolayı tüm dünyada en çok tercih edilen baskı tekniğidir.
  • Basılacak her renk için farklı bir birim olduğu için tek seferde çok farklı renkler basılabilir.Maliyet – yarar oranı fazladır, yüksek kalitede renk seçenekleri sunar, hızlı baskı olanağı sağlar.
  • Matbaa ve baskı tesislerinde kullanılan geniş hacimli en uygun baskı tekniğidir.
  • Kabartma ve damgalama benzer biçimde farklı baskı uygulamalarına olanak sağlar.
  • Hemen hemen her sektörün baskı ihtiyacını karşılayabilecek esnekliktedir.
  • Düşük, orta ve yüksek hacimli baskılarda uygulanabilir.