Nanobilim ve nanoteknoloji son derece küçük şeylerin incelenmesi ve uygulanmasıdır ve kimya, biyoloji, fizik, malzeme bilimi ve mühendislik gibi diğer tüm bilim alanlarında kullanılabilir.

Nanobilim ve nanoteknolojinin arkasındaki fikir ve kavramlar, 29 Aralık 1959'da California Teknoloji Enstitüsü'nde (CalTech) bir Amerikan Fiziksel Toplum toplantısında fizikçi  Richard Feynman'ın “Altında Bol Oda Var” başlıklı bir konuşma ile başladı. Bu konuşmada nanoteknoloji terimi kullanılmıştır. Konuşmasında Feynman, bilim adamlarının bireysel atomları ve molekülleri manipüle edip kontrol edebilecekleri bir süreci tanımladı. On yıldan fazla bir süre sonra, ultra hassas işleme konusundaki araştırmalarında Profesör Norio Taniguchi nanoteknoloji terimini icat etti.

Elektronik Alanda Kullanımı:

Aşınmanın engellenmesi sebebiyle dayanıklı malzemelerle kaplanan kablolar ,sinyal aktarım hızını azaltan ,arttıran hatta durdurablen malzemeler , örnek verilebilir.

Nanoteknolojinin ne kadar küçük olduğunu hayal etmek zor. Bir nanometre, metrenin milyarda biri veya metrenin 10-9'udur. İşte birkaç örnek:

Bir inç 25.400.000 nanometre vardır

Bir gazete sayfası yaklaşık 100.000 nanometre kalınlığındadır.

Karşılaştırmalı bir ölçekte, eğer bir mermer bir nanometre olsaydı, o zaman bir metre Dünya'nın büyüklüğü olurdu.

Nanobilim ve nanoteknoloji, tek tek atomları ve molekülleri görme ve kontrol etme yeteneğini içerir. Dünyadaki her şey atomlardan oluşur - yediğimiz yiyecekler, giydiğimiz kıyafetler, içinde yaşadığımız bina ve evler ve kendi bedenlerimiz.

Ancak atom kadar küçük bir şeyin çıplak gözle görmesi imkansız. Aslında, lise fen derslerinde tipik olarak kullanılan mikroskoplarla görmek imkansızdır. Nano ölçekte şeyleri görmek için gereken mikroskoplar nispeten yakın bir zamanda icat edildi - yaklaşık 30 yıl önce.

Bilim adamları, tarama tüneli mikroskobu (STM) ve atomik kuvvet mikroskobu (AFM) gibi doğru araçlara sahip olduktan sonra, nanoteknoloji çağı doğdu.

Modern nanobilim ve nanoteknoloji oldukça yeni olmasına rağmen, yüzyıllarca nano ölçekli malzemeler kullanılmıştır. Alternatif boyutlu altın ve gümüş parçacıkları, yüzlerce yıl önce ortaçağ kiliselerinin vitray pencerelerinde renkler yarattı. O zamandan beri sanatçılar, bu güzel sanat eserlerini yaratmalarında kullanılan sürecin, birlikte çalıştıkları malzemelerin kompozisyonunda değişikliklere yol açtığını bilmiyorlardı.

Günümüz bilim adamları ve mühendisleri, yüksek mukavemet, daha hafif ağırlık, daha yüksek ışık spektrumu kontrolü ve daha büyük ölçekli muadillerine göre daha fazla kimyasal reaktivite gibi gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için, nano ölçekte materyalleri bilerek yapmak için çok çeşitli yollar bulmaktadırlar.

Nanobilim ve nanoteknoloji, tek tek atomları ve molekülleri görme ve kontrol etme yeteneğini içerir. Dünyadaki her şey atomlardan oluşur - yediğimiz yiyecekler, giydiğimiz kıyafetler, içinde yaşadığımız bina ve evler ve kendi bedenlerimiz.

Nanoteknolojik bir gözünüz ya da nanoteknolojik gücünüz olup cisimleri kontrol edebilmeyi hayel edin. Benim aklıma direk Doctor Strange geliyor ya sizin?