Amaç, pazarda marka bilinirliği oluşturmak, hedef kitleyle etkileşim kurmak veya gelir elde etmek olsun, bir mobil uygulama başlatmak, işletmelerin yararlanabileceği birçok fırsat sunabilir. Dolayısıyla, işletmenizin henüz kullanıma sunulmuş bir mobil uygulaması yoksa, şimdi başlamak için doğru zaman olabilir ve kullanıcılarınızla en çok tercih ettikleri kanalda bağlantı kurduğunuzdan emin olun.

Bir mobil uygulama başlatmak teknolojik bir girişim olduğu kadar stratejik bir girişimdir. Bu yüzden önemli noktalara inmeden önce, planlamanız gereken bazı temel unsurlar var:

  • Canlılık

Geliştirmeye devam etmeden önce, uygulama hakkında bazı önemli ayrıntıların haritasını çıkarmak gerekir. Bu, uygulamanın amacını ve son kullanıcıya nasıl ulaşacağını anlamayı içerir.

  • Bu uygulama hedef kitle için faydalı olur mu?
  • Hangi sorunları çözüyor?
  • Rekabette nasıl öne çıkacak?
  • Hangi para kazanma modülünü benimsememiz gerekiyor?
  • Android veya iOS veya her ikisinde de çalışacak mı?
  • Karma bir uygulama olacak mı?

2. Geliştirme

Uygulama, düşük kodlu bir platformda şirket içinde mi oluşturulacak? Yoksa bir teknoloji ortağına taşeron mu verilecek? Bu, işletmelerin projeye yatırım yapmaya hazır oldukları zaman ve maliyetleri haritalandırdığı ve farklı geliştirme seçeneklerinin maliyetlerini ve faydalarını değerlendirdiği aşamadır.

3. UI / UX arayüzü

Platformu tamamladıktan sonra, bir sonraki adım ideal arayüzü ve uygulamanın temel görünümünü ve hissini oluşturmayı içerir. Burada, uygulama için tel kafes ve doğru CTA düğmeleri uygulanır. Bu süreç, bir tasarımcının koda çok fazla güvenmeden uygulama tasarımındaki değişiklikleri gerçekleştirmesine olanak tanıdığından, düşük kodlu bir platformda çalışırken daha kolay hale gelir.

4. Performans ölçümleri

İşletmelerin uygulamalarının farklı durumlarda nasıl performans göstereceğine karar vermesi gerekir. Düşük şebeke kapsama alanıyla mı çalışacak? Çevrimdışı çalışır mı? Uygulamanın çökmemesi nasıl sağlanır?

5. Güvenlik önlemleri

Son kullanıcılar güvenli bir ağa, uygulamanın kullanıcı arayüzünden veya performansından daha fazla veya en az onun kadar değer verir. Bu nedenle, uygulama aracılığıyla iletilen tüm verilerin tamamen güvenli olmasını sağlamak çok önemlidir. Düşük kodlu bir platformda bir uygulama oluşturuyorsanız, güvenlik önlemleri otomatik olarak alınır. Bu platformların çoğu, kullanıcının verilerini korumak için güvenli güvenlik duvarı ızgaraları veya virüs taramaları sunar.

6. Markalaşma

İşletmelerin, uygulamanın markanın hikayesi ve yönergeleriyle uyumlu olmasını sağlamaları gerekir. Bir kullanıcının deneyimini geliştirebilecek tüm unsurlara sahip olmalıdır.

Bu unsurları göz önünde bulundurarak, uygulamanız için sorunsuz ve sorunsuz bir geliştirme süreci sağlayabilirsiniz.

Mobil uygulama geliştirme sözlüğü

İşletmelerin bu süreci daha iyi anlamalarına yardımcı olabilecek bazı temel terimler şunlardır:

1. Uygulama Programlama Arayüzü (API'ler)

API, tanımlanmış bir dizi protokol ve etkileşim kullanarak uygulamaların oluşturulmasını ve entegrasyonunu sağlayan bir bilgi işlem arabirimidir.

Düşük kodlu bir platform kullanıldığında API'ler oluşturmak çok daha kolay hale gelir. Düşük kod, geliştiricilerin bileşenleri bir kontrol paneline sürükleyip bırakmasını ve yalnızca basit talimatları izleyerek bunları entegre etmesini sağlar.

2. Yazılım Geliştirme Kiti (SDK)

Bir SDK, geliştiriciler tarafından farklı işletim sistemlerinde gelişmiş işlevlere sahip uygulamalar oluşturmak için kullanılan indirilebilir bir araç setidir.

Bir SDK ideal olarak örnek kod, lisanslar, kitaplıklar ve daha fazlasını içerir ve her platforma özeldir. Örneğin, uygulamanızı Android için oluşturuyorsanız, Andorid SDK araç seti kullanmanız gerekir ve uygulamayı Apple için oluşturuyorsanız, İOS ve SDK'ya ihtiyacınız vardır .

3. Android Uygulama Paketi (APK)

Bir APK, çeşitli uygulamaların dağıtımı ve kurulumu için Android OS tarafından kullanılan paket dosyası formatıdır. Bu dosya tipik olarak varlıklar, kaynaklar, sertifikalar ve bildirim dosyaları gibi bir programın kodunun tüm öğelerini içerir.

4. Uygulama Portföy Yönetimi (APM)

APM, yazılım uygulamalarının envanterlerini yönetmek ve denetlemek için kullanılan bir çerçevedir. Bir uygulamanın kullanımından bakım maliyetlerine kadar APM, performansını değerlendirmek için uygulamaya şeffaf bir genel bakış sağlar.

Gartner'a göre, çoğu APM yaklaşımında aşağıdaki temel adımların bir çeşidi vardır: Son kullanıcı deneyimi izleme; çalışma zamanı uygulama mimarisi keşfi; modelleme ve sergileme; kullanıcı tanımlı işlem profili oluşturma; bir uygulama bağlamında bileşen derinlemesine izleme; ve BT operasyonları analitiği.

5. Android Çalışma Zamanı (ART)

ART, Android işletim sistemi tarafından kullanılan ve artık Android tarafından kullanılan orijinal işlem sanal makinesi olan Dalvik'in yerine kullanılan bir uygulama çalışma zamanı ortamıdır. ART tarafından uygulanan özelliklerden bazıları, önceden (AOT) derleme, geliştirilmiş çöp toplama, iyileştirilmiş uygulama geliştirme ve hata ayıklama ve daha fazlasını içerir.

6. AWS Cihaz Çiftliği

AWS Device Farm, geliştiricilerin uygulamalarını birden çok masaüstü platformunda ve mobil cihazlarda test etmesini sağlayan bir uygulama test hizmetidir. Uygulama sorunlarını hızlı bir şekilde tanımlamaya yardımcı olmak için videolar ve günlükler oluşturur.

AWS Device Farm; yerel, hibrit, Android, iOS, web uygulamaları, platformlar arası uygulamalar ve daha fazlası gibi farklı uygulamaları destekler.

7. Hata

Hata, herhangi bir uygulama veya yazılımdaki kodlama hatasını ifade eder. Doğru hata izleme araçlarını kurarak, hatalar tanımlanabilir ve tüm kod etkilenmeden önce çözülebilir. Düşük kodlu platformlarda uygulama oluştururken hata izleme araçları da kullanılabilir.

8. Kod Bölmeli Çoklu Erişim (CDMA)

CDMA, tek bir iletişim kanalı üzerinden aynı anda birden çok kanaldan bilgi aktarımını kolaylaştıran bir teknolojidir. Bu teknoloji, 2G ve 3G kablosuz iletişim tarafından kullanılır ve 800 MHz ila 1.9 GHz frekans aralığında çalışır.

9. Özel API Entegrasyonu

Özel API entegrasyonu, bir uygulamanın diğer uygulamalarla bağlantı kurmasını ve iletişim kurmasını sağlar. Örneğin, bir taksi rezervasyonu mobil uygulaması, API'sini entegre ederek bir varış noktasının konumunu Google haritalarında gösterebilir.

10. API Monetization

API para kazanma, işletmelerin API'lerinden gelir elde etme sürecini ifade eder. API'ler pazarda kullanıma sunulmak üzere ayarlandıktan sonra işletmeler bir para kazanma modülü seçer. Bu modüllerden bazıları ücretsiz kullanım modeli, katmanlı bir yaklaşım, kullandıkça öde modeli, dolaylı para kazanma ve daha fazlasını içerir.

11. Veri Şifreleme

Veri şifreleme, güvenli bilgi aktarımını sağlamaya yönelik bir yöntemdir. Bu yönteme göre, mesaj şifreli bir şekilde paylaşılır ve şifresi yalnızca eşleşen şifreleme anahtarı ile kullanıcı tarafından çözülebilir. Örneğin, WhatsApp gibi bir mesajlaşma uygulamasında sohbet ederken, kullanıcılar konuşmalarının güvenli olması için uçtan uca şifrelemeyi tercih edebilir.

12. Veri Şifresini Çözme

Veri şifre çözme, şifrelenmiş bir mesajın şifresini mevcut bilgisayar sistemi tarafından anlaşılabilen bir dile çözme işlemidir. Şifrelenmiş veriler aynı zamanda şifreli metin olarak bilinir ve şifrelenmemiş verilere düz metin adı verilir.

13. Emülatör

Öykünücü, bir bilgisayarın (ana bilgisayar olarak adlandırılır) başka bir bilgisayar sistemi (konuk olarak adlandırılır) gibi davranmasını sağlayan bir aygıt veya yazılımdır. Örneğin, bir Android emülatörü kullanarak, kullanıcılar uygulamalarını bu cihazlara gerçekten ihtiyaç duymadan çeşitli Android cihazlarda test edebilirler. Bu, uygulamadaki sorunların daha hızlı test edilmesini ve düzeltilmesini sağlar.

14. Düşük kod

Düşük kod , uygulama geliştirmeye yönelik görsel bir geliştirme yaklaşımıdır. Proje yöneticisinden BT uzmanına kadar herkesin sonsuz sayıda kod satırı yazmak zorunda kalmadan sürükle ve bırak bileşenleri kullanarak çoklu platform uygulamaları geliştirmesine ve dağıtmasına olanak tanır.

15. HTML5

HTML5, internette içerik yapılandırmak ve sunmak için kullanılan bir biçimlendirme dilidir. Üçüncü taraf eklentilerine bağlı kalmadan multimedya ve grafiklerin belirli bir web sitesine kolay entegrasyonunu sağlar.

16. Hibrit Uygulama

Karma uygulamalar, JavaScript, HTML ve CSS gibi birden çok dil kullanılarak geliştirilen uygulamalardır. Bu yazılım uygulaması, hem yerel uygulamaların hem de web uygulamalarının öğelerini birleştirir. Hibrit uygulamalar, uygulamanın birden çok platformda çalışması için yalnızca bir kod kümesi yazmaları gerektiğinden birçok geliştirici tarafından tercih edilir.

17. Nesnelerin İnterneti (IoT)

IoT, internet üzerinden veri toplayan, depolayan ve paylaşan küresel fiziksel cihaz ağını ifade eder. Herhangi bir fiziksel nesne, internete bağlandığında bir IoT cihazı haline gelebilir. Örneğin, bir uygulama kullanarak bir ampulü açmak gibi kullanıcıların fiziksel nesnelere uzaktan erişmesini sağlayan mobil uygulamalar, ampulü bir IoT cihazı haline getirir.

18. Entegre Geliştirme Ortamları (IDE)

IDE, uygulamaların kolay geliştirilmesini kolaylaştırır. Bir IDE ideal olarak bir kaynak kodu düzenleyiciden, metin düzenleyiciden, araç çubuğundan ve bir çıktı görüntüleyiciden oluşur.

Düşük kodlu platformlarda, IDE'ler formlar, raporlar, programlar, iş akışları ve daha fazlasından oluşan bir çerçeve görüntüleyen geliştirici araçları olarak mevcuttur. Uygulama IDE'lerine daha az deneyimli geliştiriciler tarafından kolayca erişilebilir.

19. Java Yerel Arayüzü (JNI)

JNI, Java yerel yöntemleri yazmak ve Java sanal makinelerini yerel uygulamalara yerleştirmek için kullanılan bir programlama çerçevesidir. JNI, farklı bir dilde yazılmış mevcut bir uygulamayı diğer Java uygulamalarıyla uyumlu hale getirmek için de kullanılabilir.

20. JavaScript Nesne Gösterimi (JSON)

JSON, öznitelik-değer çiftlerinden oluşan veri nesnelerini depolamak ve taşımak için kullanılan açık standart bir biçimdir. Çok çeşitli uygulamalara sahip, dilden bağımsız bir veri formatıdır.

21. Mobil Kurumsal Uygulama Platformu (MEAP)

MEAP'ler, uygulama geliştirmeyi mümkün kılan eksiksiz bir ürün ve çözüm paketi sunar. Farklı kod kümelerini korumadan uygulamaları bir kez geliştirmek ve çeşitli cihazları ve işletim sistemlerini desteklemek için kullanılabilir.

22. Mobil Cihaz Yönetimi (MDM)

MDM, bir kuruluşun çalışanları, kiralanmış cihazları kullanan kullanıcılar vb. Gibi belirli bir hedef kitle tarafından kullanılan çeşitli uygulamaları ve cihazları kontrol etmek, izlemek ve güvenceye almak için BT yönetim ekipleri tarafından kullanılan güvenlik yazılımıdır. MDM'ler ayrıca uygulamaları uzaktan teşhis etmek ve sorunlarını gidermek için de kullanılır. .

23. Mobil Uygulama İçeriği Dağıtım Ağı (CDN)

Bir mobil uygulama CDN'si, küresel olarak dağıtılmış bir sunucu, bilgisayar veya diğer elektronik cihaz ağı üzerinden daha hızlı içerik dağıtımına olanak tanır. CDN'ler, içeriği hızlı bir şekilde etkili bir şekilde sunmak için genellikle küresel bir izleyici kitlesine veya yüksek trafiğe sahip uygulamalar tarafından kullanılır.

24. Hizmet Olarak Mobil Arka Uç (MBaaS)

MBaaS, mobil uygulama geliştiricilerinin uygulamalarını arka uç bulut depolamaya bağlamasına ve API'lere, depolamaya ve sosyal ağlara kolayca erişmesine olanak tanıyan bulutta barındırılan bir altyapıdır. Çoğu MBaaS platformu, mobil uygulamalar için kapsamlı çapraz platform desteği sağlar ve arka uç bulut depolaması da birçok düşük kodlu platformda sunulur.

25. Minimum Canlı Ürün (MVP)

MVP, kullanıcılardan geri bildirim almak ve ardından gelecekteki geliştirmeler için gerekli olan yeterli işlevsellik ve özelliklere sahip yeni bir ürünün sürümüdür. Bu aşamada geri bildirim almak, geliştiricilerin müşteri beklentilerini anlamasını ve nihai ürünü geliştirirken bunu akılda tutmasını sağlar.

26. Yerel Uygulamalar

Yerel bir uygulama, belirli bir platform veya cihaz için geliştirilmiş bir uygulamadır. Bu uygulamalar, kamera, mikrofon, GPS ve daha fazlası gibi işlevlerini yerine getirmek için tüm cihaz özelliklerini kullanabilir ve bazı durumlarda kullanıcılar tarafından çevrimdışı olarak erişilebilir.

27. Açık Kaynak

Açık kaynak, kaynak kodun kullanıcılar tarafından kullanılmak ve değiştirilmek üzere sağlandığı ortak bir bilgisayar yazılımıdır. Bu basitçe, kullanıcıların hataları düzeltebilecekleri, uygulamayı kendi kullanımları için özelleştirebilecekleri veya orijinal geliştiricilerle doğrudan ilgilenmeye gerek kalmadan yeteneklerini geliştirebilecekleri anlamına gelir.

28. İşletim Sistemi (OS)

Bir işletim sistemi, uygulamaların kurulumunu ve yürütülmesini sağlamak için tüm temel işlemleri çalıştırır. Bazı yaygın işletim sistemleri arasında Windows, Android, IOS ve Linux bulunur.

29. Havadan Programlama (OTA)

OTA, yeni yazılımın dağıtılabileceği, ayarların yapılandırılabileceği ve şifreleme anahtarlarının çeşitli elektronik cihazları desteklemek için şifrelenebileceği çeşitli yolları ifade eder. Akıllı telefonlarda kablosuz güncelleme, yazılım veya uygulamaların bilgisayar olmadan internet üzerinden güncellenmesi anlamına gelir.

30. Kalite Güvence Testi (QA)

QA testi, bir projenin çeşitli yönlerini kontrol etme ve değerlendirme ve belirlenen beklentilere göre yolunda olduğundan emin olma sürecini ifade eder. QA testini başlatmanın arkasındaki fikir, harika bir kullanıcı deneyimine sahip yüksek kaliteli bir uygulama oluşturmaktır.

31. Servis Odaklı Mimari (SOA) Altyapısı

SOA, BT Altyapısını bir hizmet olarak tanıyan bir sistemdir. Bu mimari tarz, onu eksiksiz bir sistem haline getirmek ve işlevselliği paylaşmak için yazılım hizmetlerini iyi tanımlanmış, gevşek bağlı arayüzlerle birleştirir.

32. İzleme Kodu

Bu, daha iyi performans içgörüleri elde etmek için uygulamadan veri toplamak ve Google Analytics'e göndermek için kullanılan bir kod parçacığıdır. Bu izleme kodu, birkaç düşük kodlu platformda oluşturulan uygulamalara da uygulanabilir.

33. UX

UX veya Kullanıcı Deneyimi, bir kullanıcının bir uygulamayı kullanırken ve kullanırken nasıl tepki vereceğini ifade eder. Bir UX tasarımcısı veya geliştiricisi, kullanıcıların etkileşime girmeyi ve birlikte çalışmayı kolay ve sezgisel bulmasını sağlamak amacıyla uygulamanın kullanıcı navigasyonu üzerinde çalışır. UX ve sağladığı kullanım kolaylığı, son kullanıcıların benimsemesini ve elde tutmasını sağlamak için çok önemlidir.

34. UI

UI, kullanıcının deneyimi göz önünde bulundurularak oluşturulan bir uygulamanın tasarımını ifade eder. Bir kullanıcı arayüzü tasarımcısı, renk şemalarına, ekran düzenlerine, düğme tasarımlarına vb. Karar vermeyi içeren uygulamanın grafik düzeninde çalışır. Bu unsurlar ayrıca uygulamanın kullanılabilirliğini etkiler ve ince görsel ipuçlarıyla kullanıcının davranışına kılavuzluk eder.

35. Kablosuz Uygulama Protokolü (WAP)

WAP, kablosuz veya mobil cihazların internet erişimi için kullanılabileceği yolları belirlemek için kullanılan uluslararası standart bir protokoldür.

İşletmeniz için bir mobil uygulama başlatmak çok zaman ve çaba gerektirebilir. Ancak, her adımda doğru seçimler yaparak süreç daha verimli ve başarılı olabilir. Yukarıda bahsettiğimiz yönergeleri izleyerek, uygulama -geliştirme sürecinize başlayabilir ve harika kullanıcı deneyimleri oluşturmak için onu düzenleyebilirsiniz .