Mikroişlemci Nedir?

Bazen bir mantık yongası olarak adlandırılan bir mikroişlemci, mikroçip üzerindeki bir bilgisayar işlemcisidir. Bir mikroişlemci, işlemci veya merkezi işlem birimi olarak da adlandırılabilir, ancak mimari tasarım açısından aslında daha gelişmiş ve bir silikon mikroçip üzerine kuruludur.

Mikroişlemci, merkezi işlem birimi (CPU) işlevlerinin tümünü veya çoğunu içerir ve bilgisayarınızı açtığınızda harekete geçen "motor" dur. Bir mikroişlemci, yazmaç adı verilen az sayıdaki alanlardan yararlanan aritmetik ve mantıksal işlemleri gerçekleştirmek üzere tasarlanmıştır. Tipik mikroişlemci işlemleri arasında toplama, çıkarma, iki sayının karşılaştırılması ve sayının bir alandan diğerine alınması sayılabilir. Bu işlemler, mikroişlemci tasarımının bir parçası olan bir dizi komutun sonucudur.

Bilgisayarınız açıldığında, mikroişlemci ilk talimatı, bilgisayarla birlikte gelen temel giriş / çıkış sisteminden (BIOS) belleğinin bir parçası olarak alır. Ondan sonra, BIOS veya BIOS'un bilgisayar belleğine yüklediği işletim sistemi veya bir uygulama programı, mikroişlemciyi "sürüyor" ve bunu yapmak için talimatlar veriyor.

Mikrodenetleyici Nedir?

Bir mikrodenetleyici, bir görevi yerine getirmeye ve belirli bir uygulamayı yerine getirmeye yönelik tek bir entegre devrede bulunan bir bilgisayardır.

Bellek, programlanabilir giriş / çıkış çevre birimleri ve bir işlemci içerir. Mikrodenetleyiciler çoğunlukla gömülü uygulamalar için tasarlanmıştır ve cep telefonları, kameralar, mikrodalga fırınlar, çamaşır makineleri vb. Gibi otomatik olarak kontrol edilen elektronik cihazlarda yoğun olarak kullanılır.

Bir mikrodenetleyicinin işlemcisi uygulamaya göre değişecektir. Seçenekler basit 4 bit, 8 bit veya 16 bit işlemcilerden daha karmaşık 32 bit veya 64 bit işlemcilere kadar çeşitlilik gösterir. Bellek açısından, mikrodenetleyiciler rasgele erişim belleği (RAM), flash bellek, EPROM veya EEPROM kullanabilir. Genel olarak, mikrodenetleyiciler, ek bilgi işlem bileşenleri olmadan kolayca kullanılabilecek şekilde tasarlanmıştır, çünkü genel G / Ç işlemleri için pinler sunmanın yanı sıra, yeterli dahili bellek ile de tasarlanırlar, böylece sensörler ve diğer bileşenlerle doğrudan arabirim kurabilirler.

İlk piyasaya çıktığında, mikrodenetleyiciler yalnızca assembly dilini kullandılar. Bugün, C programlama dili popüler bir seçenektir.

Mikroişlemci İle Mikrodenetleyici Arasındaki Farklar?

Mikroişlemci ve mikrodenetleyici terimi her zaman birbiriyle karıştırılmıştır. Her ikisi de gerçek zamanlı uygulama için tasarlanmıştır. Pek çok ortak özelliği paylaşıyorlar ve aynı zamanda önemli farklılıkları var.

Mikroişlemci ile mikrodenetleyici birbirine karıştırılmamalıdır. Mikrodenetleyiciler, yapılarında mikroişlemcileri de içermektedir. Mikroişlemcilerin yapısında CPU, ön bellek ve I/O portları olmasına karşın mikrodenetleyicilerde ayrıca seri ve paralel portlar, sayıcılar ve çeviriciler (converter) de bulunmaktadır. Mikrodenetleyiciler, gerçek zamanlı uygulamalarda daha başarılı çalışmaktadırlar. Mikrodenetleyiciler bu işi çok küçük boyutlarda ve daha az enerji harcayarak yapabilmektedirler. Bunun yanısıra mikroişlemciler aynı anda çoklu işlem yapabilirken mikrodenetleyiciler aynı anda tek bir iş yapabilmektedir.

Mikroişlemci, içinde yalnızca CPU olan, yani yalnızca Intel'in Pentium 1,2,3,4 veya core 2 gibi, i3, i5 vs.

Bu mikroişlemciler çip üzerinde RAM, ROM ve diğer çevre birimlerine sahip değildir. Bir sistem tasarımcısı, işlevsel hale getirmek için harici olarak eklemek zorundadır.

Mikroişlemci uygulaması, Masaüstü Bilgisayarın Dizüstü Bilgisayarlarını, not defterlerini, tüm hesaplama sistemlerini, savunma sistemlerini ve ağ iletişimini içerir.

Ancak bu Mikrodenetleyiciler ile durum böyle değil. Mikrodenetleyici, sabit bir miktarda RAM, ROM ve hepsi tek bir yonga üzerinde yerleşik diğer çevre birimlerinin yanı sıra bir CPU'ya sahiptir.

Aynı zamanda mini bir bilgisayar veya tek bir yonga üzerinde bir bilgisayar olarak da adlandırılır. Mikrodenetleyiciler belirli görevleri yerine getirmek için tasarlanmıştır. Özel girdi ve çıktı ilişkisinin tanımlandığı uygulamalar anlamına gelir.

Girdiye bağlı olarak, bazı işlemlerin yapılması gerekir ve çıktı teslim edilir. Örneğin: klavye, fare, çamaşır makinesi, digicam, pendrive, uzaktan kumanda, mikrodalga, araba, bisiklet, telefon, cep telefonu, saat vb.

Uygulamalar çok spesifik olduklarından RAM, ROM, I / O portları vb. Küçük kaynaklara ihtiyaç duyarlar ve bu nedenle tek bir çip üzerine gömülebilirler. Bu sumru boyutu ve maliyeti azaltır.

Mikroişlemci, yazılım geliştirme, oyun, web sitesi, fotoğraf düzenleme, belge oluşturma vb. Gibi görevlerin belirtilmediği uygulamaları bulur. Bu durumlarda girdi ve çıktı arasındaki ilişki tanımlanmaz. RAM, ROM, I / O portları vb. Gibi yüksek miktarda kaynağa ihtiyaçları vardır.

Mikroişlemcinin saat hızı, Mikrodenetleyiciye kıyasla oldukça yüksektir. Mikrodenetleyiciler birkaç MHz'den 30-50 MHz'ye kadar çalışırken, günümüzün Mikroişlemcileri karmaşık görevleri yerine getirirken 1GHz'in üzerinde çalışmaktadır.

Mikroişlemcilerin ve Mikrodenetleyicilerin maliyet açısından karşılaştırılması haklı değildir. Kuşkusuz bir Mikrodenetleyici bir mikroişlemciden çok daha ucuzdur.

Ancak Mikrodenetleyici, mikroişlemci yerine kullanılamaz ve bunun yapılması tavsiye edilmez. Uygulamayı oldukça maliyetli kıldığı için.

Mikroişlemci tek başına kullanılamaz. RAM, ROM, Buffer, I / O portları vb. Gibi diğer çevre birimlerine ihtiyaçları vardır ve bu nedenle bir mikroişlemci etrafında tasarlanmış bir sistem oldukça maliyetlidir.

Bir programcının projesi için her zaman dikkat etmesi gereken en önemli özelliklerden biri maliyettir