21. yüzyılda, bilgi işlem ve problem çözmeyi kolaylaştırmak için piyasaya birkaç teknoloji tanıtıldı. Bu tür teknolojiler temel kodlama sorununu ele aldılar ve geliştiriciler için bir çok işlemi kolaylaştırdılar. Bu teknolojilere daha sonradan Framework denildi ve artık günümüzde her yazılım dili için onlarca Framework bulunmaktadır. 

Biz bu yazıda Laravel ve Node.js Framevorklarine değineceğiz ve bir karşılaştırma yapacağız. Her ne kadar iki Framework farklı dillerin gibi görünse de aslında temelde yaptığı işlevler web tabanlı yazılım kapsamında olabilir. 

Laravel ve NodeJS, en gelişmiş 2 web frameworküdür.  Her ikisinin de belirli bir problem setini çözmek için gereken en iyi araç setine göre kendi benzersiz özellikleri vardır. Bu yüzden hangisinin en iyisi olduğunu kolayca tahmin edemezsiniz.

Web Frameworkleri, esasen web geliştirme karmaşıklığını kolaylaştıran yazılım paketleridir. Web geliştirmede standart olan birçok yerleşik özellikle uyumludurlar, geliştirme süresini kısaltırlar ve geliştirme aşamasından üretim aşamasına sorunsuz bir geçişle sonuçlanırlar.

Web application, web service ve web API'leri oluşturmak için kullanılan her temel programlama veya komut dosyası dili, kullanıcılarının hızlı büyümeden yararlanmaları için bir web framworküne sahiptir. Bu, Web Geliştirme sürecini de standartlaştırmaya yardımcı olur.

Node.JS nedir?
Node.js, sunucu tarafı uygulamaları oluşturmak için tasarlanmış açık kaynaklı, platformlar arası bir çalışma  ortamıdır. Node.js çalışma zamanı içinde OS X, Microsoft Windows ve Linux üzerinde çalıştırılabilen yerleşik JavaScript programlarına sahiptir.

Ayrıca, Node.js kullanarak web uygulaması oluşturmayı büyük ölçüde basitleştiren çeşitli JavaScript modüllerinden oluşan mükemmel bir kitaplık sağlar.

Node.JS'nin Artıları
Node.js Kullanılarak oluşturulan toplam uygulama performansı diğer uygulamalardan daha yüksektir.
API'ler oluştururken etkili bir şekilde çalışır.
Node, olağanüstü bir paket yöneticisi ile birlikte gelir.
Muazzam bir kullanıcı grubu desteği sağlıyor.
Kullanıcılardan gelen taleplerin hızlı ve basit bir şekilde işlenmesi.

Node.JS'nin Eksileri
Node.js, zaman uyumsuz programlama gerektirir, tüm geliştiriciler tarafından kolayca anlaşılmaz ve başa çıkması zor olabilir.
Tek iş parçacıklı olduğundan CPU yoğun cihazlarla iyi çalışmaz.

Laravel nedir?
Laravel çok yönlü, anlaşılması kolay, açık kaynaklı bir PHP frameworküdür. Bir MVC yani  model-view-contoller tasarım modelini takip eder.

Laravel, bir web uygulaması oluşturmaya yardımcı olan çeşitli çerçevelerden mevcut bileşenleri kullanır. Yerleşik web uygulaması daha organize ve pragmatiktir.

Laravel, CodeIgniter, Yii gibi PHP çerçevelerinin temel bileşenlerini ve Ruby on Rails gibi diğer programlama dillerini entegre eden zengin bir özellik koleksiyonu sunar.

Laravel'in Artıları
PHP geliştiricileri için en iyi çerçeve seçeneği.
PHP ve Laravel'i en iyi seçim yapan kısa belgelerle anlaşılması hızlı ve basittir.
MVC şablonuna göre basit HTML kodları yazma ihtiyacını ortadan kaldırır.
ORM tarafından desteklenen, soyutlama ve otomasyona yardımcı olur.
Web sitesi içindeki blade tasarım motoruyla mantığın basit entegrasyonu
Hızlı test ve otomasyon sağlar.

Laravel'in Eksileri
Yerleşik bir yazılıma
sahip değildir ve özel web siteleri oluşturmak için üçüncü taraf entegrasyonuna ihtiyaç duyar.
Laravel şaşırtıcı derecede yavaştır ve programcıların Laravel üzerinde çalışmadan önce PHP'de profesyonel olmaları gerekir.

Sonuç İçin
Laravel Vs NodeJS ile ilgili bu detaylı karşılaştırmayı yaptıktan sonra, şu sonuca varabiliriz :

Her iki çerçeve de benzersiz olarak kabul edilir ve kendi yararları ve dezavantajları vardır.
Her şey, hangi platformun ürün karmaşıklığına daha uygun olduğunu belirleyen, oluşturmak istediğiniz ürünün türüne bağlıdır.

Son olarak hangisiyle daha mutluysanız sizin için doğru olan odur :) 

Esenle kalın...