Merhaba arkadaşlar bugun sizlerler PHP framework’ü olan Laravel ile Migration,Model,seeder,Controller ve Routing işlemleri’nin nasıl kullanıldığını anlatmaya çalışacağım.

Laravel Migration nedir? Neden İhtiyaç Duyarız ?
Tek başımıza proje geliştirirken veritabanını genellikle kendi bilgisayarımız üzerine oluşturup , daha sonra bu veritabanı yapısı üzerinde geliştirmeler yaparız. Fakat yaptığımız projeden birden fazla kişi ile beraber çalışıyorsak bu veritabanı dosyasını diğer geliştiriciler ile paylaşmamız gereklidir. Gönderdiğimiz kişilerde bunları kendi sistemlerine eklemeleri gerekir. Daha sonra veritabanımızda her yapılan değişiklikte bu dosyaların geliştirme yaptığımız kişilerle tekrardan paylaşmamız gerektirmektedir aksi durumda uygulamanın geliştiricilerin sisteminde çalışmamasına sebep olacaktır.

İşte bu noktada migration yapısı devreye girmektedir. Laravel ile proje geliştirirken veritabanı üzerinde yapılan değişiklikleri kod ile oluşturup ve bunu daha sonra sürüm kontrol sistemi üzerine eklediğimiz zaman proje üzerinden çalışan herkes bu değişikliği alarak geliştirme ortamında veritabanını güncelleyebilir böylelikle veritabanı yapısı herkes için güncel olacaktır.

Projenize yeni bir migration eklemenin en pratik yolu artisan kullanmaktır. Migration oluşturmak için en temel komut aşağıdaki gibidir.