Yeni bir projeye başlamak eğlenceli ve heyecanlıdır. Her şey doğru yerde görünüyor olabilir.
Ancak projeler büyüdükçe ve teslim tarihleri ​​yaklaştıkça işler hararetlenmeye başlar.

Öyleyse, kodumuzun kötü olup olmadığını ve bundan nasıl kaçınabileceğimizi bize söyleyebilecek ipuçlarından bahsedelim.

1-) Dokunma Kırılır

Karmaşık projeler, büyük projeler olduğunu biliyorum, ancak ekibinizdeki hiç kimse bir şeyi kırmadan ona dokunamıyorsa, o zaman o kodda bir sorun var demektir.

Kod bir bahçe gibidir, muamelesi ve bakımı gerekir, eğer kontrol olmaksızın boyut veya karmaşıklıkta büyürse, o zaman bakımı zorlaşır ve kolayca ölüme yol açabilir.

Kod, içinde çalışacak bir kural olmadığında kontrolden çıkar, ekip uygulamaları, hatta tek başına uygulamalar bile kodumuzu kontrol altında tutmak için önemlidir.

Kendinizi projenize bir şeyler eklemenin zor olduğu bir senaryoda görüyorsanız, her şeyi yeniden düşünmelisiniz.

2-) Bundan Sadece Ben Anlarım 

Ekibinizden yalnızca bir kişi bir projeyi anlayabiliyorsa, bu bir sorundur ve umarım o kişi asla hastalanmaz veya tatile çıkmaz.

Kendi başınıza çalışıyorsanız, lütfen fazla karmaşık kod yazmayın; tecrübelerime göre basitlik daha iyidir; Herkesin okuyabileceği bir kod yazmak, yapılacak doğru şeydir.

Kodunuzla ilgili yorumları kullanın. Her satıra yorum yapmayın, karmaşık ve önemli kısımlara yeterince yorum yazın.

3-) Okumak Zor 

Bunda ısrar etmeliyim. Basit her zaman daha iyidir; Ne kadar soyut olabileceğinizi veya dili ne kadar bildiğinizi kimseye göstermenize gerek yok. İşleri basit tutmak, bilgi ve becerinizi göstermeye çalışmaktan çok daha verimli.

Kodunuzu olabildiğince okunaklı ve olabildiğince basit tutun. Açık değişken isimleri, açıklayıcı fonksiyon isimleri, açık ifadeler kullanmaya gayret edin. Bu, size ve ekibinize zaman kazandıracak.

Kodunuzun ne kadar okunabilir olduğunu ölçmenin iyi bir yolu, yorumların gerekliliğini ortadan kaldırmaktır. Kod, onu açıklamak için çok fazla yoruma ihtiyaç duymuyorsa, kodun yeterince okunabilir olduğu anlamına gelir.


Sonuç olarak olabildiğinde kurallara uyan, olabildiğince yorum satırları bulunan ve olabildiğince basit ve okunaklı olan kod yazdığınız sürece miras bıraktıklarınız arkanızdan o kadar duacı olacaktır. :) 

İyi kodlamalar....