Herkese merhaba arkadaşlar,

Uzun süredir PHP, HTML, CSS, JS üzerine çalıştıktan sonra mobil dünyaya merhaba demeye karar verdim. Bu süreçte direk olarak iOs Swift veya Android Kotlin veya Java mı öğrensem yoksa günümüzde tüm bunları da geride hızla bırakan React veya Flutter mi diye uzun bir araştırma yaptım. Bu araştırmaların sonunuda kişisel becerilerim ve tecrübelerimi de göz önüne alarak Dart dilinde popüler olan Flutter kütüphanesi ile mobil uygulama geliştirme dünyasına giriş yapmaya karar verdim. 

Bu süreçte hem öğrenecek hem de öğrendiklerimi buradan blog yayınlayarak sizlerle paylaşacağım. Unutmayın ki bir konuda iyi bir eğitim almanın en iyi yolu üzerinde çalıştığınız konu hakkında ders anlatmak veya makale yazmaktır. Bu inanılmaz ölçüde kendinizi geliştirmenize faydası olacaktır. Bende bu yolu izleyerek edindiğim tüm bilgileri veya tecrübeleri Bölüm ön eki ile yazmaya gayret göstereceğim. 

Bu kadar ön girişten sonra başlayalım; 

Flutter Nedir? 
Google tarafından geliştirilen açık kaynak kodlu bir mobil uygulama geliştirme SDK’sıdır. Android ve iOS için uygulama geliştirmek ve Google Fuchsia işletim sistemi için uygulama geliştirmek için kullanılır.

Neden Flutter?
Bence en önemli etken ; hem Android hem de iOS işletim sistemi üzerinde uygulama geliştirebilmek hem zamandan hem de maliyetten tasarruf edilebilmektedir. Ayrıca arayüz tasarımcıları Flutter ile daha başarılı uygulamalar yapabilmektedir. Neden arayüz dedim çünkü  normalde hem Android hem de iOS için bazı değişikliklere gitmek gerekebiliyordu buda arayüz tasarımcılarını sıkıntıya sokan etkenlerden birisiydi.

Flutter öğrenmek için neye ihtiyacımız var? 
Flutter öğrenmek için bilgisayarımızın olması yeterli diyebilirim :) İşin şakası bir yana temel programlama bilgisine sahip olmak başlamak için yeterlidir çünkü en başta da dediğimiz gibi Flutter bir kütüphane ve programlama dili olarak Dart kullanılmaktadır. Ancak bu bilgiye de sahip değilseniz Udemy veya Youtube gibi görsel anlatımlı kaynaklardan temel programlama bilgisi edinebilirsiniz. 

Nedir bu temel programlama bilgisi? 
Günümüzden sayısı artık binleri geçen programlama dili mevcut hele birde bunlara framework veya kütüphaneleri dahil ettiğimizde onbinleri bile bulabilir. Ancak hemen hemen hepsinin temelinde aynı yapı/yapılar mevcuttur. Sadece yazım kuralları methodları vs. gibi değişiklikler ön plana çıkmaktadır. Örnek vermek gerekirse ; Değişkenler, Veri Tipleri, if-else, Switch, Operatörler, For, Foreach, While, Function, Class vs. vs. vs. 
İşte Dart dilinde de önce bu temel konuları biraz öğrenmenizde fayda olacaktır ardından Flutter kütüphanesi ile uygulama geliştirmeye girebilirsiniz. 

Flutter ile uygulamaları hangi ortamda geliştireceğiz? 
Dart dilinde temel bilgileri almak için ben bilgisayarımı daha az zorlaması ve daha az ram tüketimi olması sebebiyle VS Code ile biraz üzerinden geçtim ardından Android Studio ile Flutter gelişttirmeye başlayacağız. Ancak siz ister VS Code ile de devam edebilirsiniz isterseniz başka bir Emulator destekli IDE kullanabilirsiniz. 

Flutter'in Genel Özellikleri 

  • Flutter, çok esnek bir kütühanedir ve işletim sistemi ayırt etmeksizin Windows, Linux ya da Mac ortamlarında rahatlıkla çalıştırılabilir.
  • Flutter, Android ve iOS platformunda kullanılan widget desteğine sahip zengin bir SDK’dır.
  • Flutter, yapısında Material Design ve Cupertino (iOS tarzı) widget’ler, temalar yardımıyla her iki platform için de efektif uygulamalar geliştirmeye olanak sağlar.


İlk makalemin sonuna gelirken Flutter hakkında genel bir giriş yaptığımızı düşünüyorum. Yorum yaparak bu makale altında sizler de Flutter hakkında düşüncelerinizi yazmaktan çekinmeyin. 

Bir sonraki makale de görüşmek üzere...