Laravel, Taylor Otwell tarafından yaratıldı. İhtiyaç duyulan gelişmiş bir çok özellik ve yapıyı üzerinde barındıran, PHP ve OOP tüm nimetlerinden yararlanan, web uygulamaları geliştirmeyi sağlayan açık kaynak PHP framework’ tür.

Laravel’in sloganı “The PHP Framework For Web Artisans” yani “Web sanatçılarının PHP Frameworkü” dür.

Laravel, profesyonel ya da amatör web geliştiricileri tarafından kullanılabilir. OOP yapısı sebebiyle daha derli toplu, temiz, okunabilir kod yazılmasına olanak sağlar.

Laravel öğrenmek için ön koşullar nelerdir?

Laravel ile geliştirme yapmaya başlamak için, HTML/CSS bilgisine ve orta seviye PHP bilgisine ihtiyaç vardır. PHP hakkında hiç bilgim yok bu eğitimi anlayamam diyenler için önerimiz, yine Mobilhanem.com üzerinden yayınladığımız PHP Eğitimlerine göz atması ve bu dersleri bitirdikten sonra Laravel eğitimlerine devam etmesidir.

Laravel Özellikleri

  • Bağımlılık yöneticisi (Dependency Manager) olarak Composer kullanır
  • İçinde Eloquent ORM (Object Relational Mapping)’yi barındırır. Bu yapıda veritabanındaki her bir tabloya karşılık gelen bir model sınıfı bulunur. Bu sayede uzun sorgu cümleleri yerine çok daha basit şekilde veritabanı sorguları yapmanızı sağlar
  • Template engine olarak “Blade” kullanmaktadır. MVC(Model, View, Controller) mimarisinde View (V) kısmında denk gelmektedir. Bu yapı sayesinde php ve html kodlarımızı birbirinden ayırma imkanı sağlar.
  • Form ve veri girişi kısımlarında bütünleşik CSRF koruması bulunmaktadır.
  • OOP ve PHP nin tüm nimetlerinden yararlanır böylece güncel php özelliklerinde oop uygun şekilde çalışırız.

ORM

ORM Nedir önce onu açıklarsak; (Object Relational Mapping) Database ile uygulamamızda (Object-Oritented) nesnelerimiz sayesinde bağlantı kurup yönetmemizi sağlayan bir yapıdır

Blade Engine

View yapısı olarak Laravelde blade engine tercih edilmiştir. Frameworklerde MVC yapısı ile kod geliştirdiğiniz zaman Controller kısmında işlediğiniz veriyi View kısmına göndererek kullanabilirsiniz. Genel olarak array kullanılan bu yapılardan php echo veya foreach gibi metodlar için blade syntaxları kullanılır.

Route

Müthiş bir route (yönlendirme) mekanizması vardır. Yorulmadan temiz URL elde eder api ler için uygun erişim yönlendirmeleri yapabilirsiniz. Php yapısında yabancı olmadığınız şekilde.