Öncelikle Bilgisayar Mühendisliği nedir ?  ne iş yapar ? ne kadar kazanır ? gibi soruları cevaplayalım ?

Bilgisayar Mühendisliği nedir? 

Bilgisayar mühendisliği, bilgisayar teknolojisi ve elektrik mühendisliğini dijital teknolojideki, bilgisayar ağlarındaki ve bilgisayar sistemlerindeki ilerlemeler için bir araya getirir. Buna karşılık, bilgisayar mühendisleri, bilgisayar platformlarını ve uygulamalarını daha verimli ve etkili hale getirmek için geniş donanım,yazılım tasarımı ve bilgisayar programlama bilgilerini kullanırlar. En son yenilikleri kusursuz bir şekilde bütünleştiren bilgisayar mühendisleri, yeni bilgisayar donanımı geliştiriyor, yazılım uygulamaları tasarlıyor ve uyguluyor. Ağların ve iletişim sistemlerinin özelliklerini geliştiriyor.

Biraz daha açacak olursak Bilgisayar Mühendisi

Ne İş Yapar?

  • Mevcut teknoloji ve test araçlarını kullanarak düzenli donanım testleri gerçekleştirmek,
  • Yeni ve yeniden yapılandırılmış anakartlar için doğrulama testi gerçekleştirmek,
  • Düzenli bakım faaliyetleri gerçekleştirmek ve bilgisayar donanımı sorunlarını gidermek,
  • Mevcut bilgisayar ekipmanını güncellemek ve yeni teknolojiyi eski ekipmanlara entegre etmek,
  • Yeni mobil uygulamalar oluşturmak için yazılım geliştirme ekibi ile işbirliği içerisinde çalışmak,
  • Dahili ağ fonksiyonları ve herhangi bir internet özellikli uygulama kullanımı için yönetici personeline teknik destek sağlamak,
  • Potansiyel bilgisayar korsanlık tehditlerinden korunmasını sağlamak için şirketin bulut depolama hesaplarını kontrol etmek,
  • İhtiyaçları öngörmek ve gerektiğinde yedek donanım ekipmanını tedarik etmek.

Gibi sorumlulukları olan meslek dalıdır.

Yazılım Mühendisliği Nedir?

Yazılım mühendisliği, kullanıcı ihtiyaçlarını analiz etme ve bu ihtiyaçları karşılayacak son kullanıcı uygulamalarını yazılım programlama dilleri kullanarak tasarlama, oluşturma ve test etme işlemidir. Mühendislik prensiplerinin yazılım geliştirmeye uygulanmasıdır. Basit programlamanın aksine, yazılım mühendisliği, işletmeler ve kuruluşlar için kritik sistemler olarak kullanılan daha büyük ve daha karmaşık yazılım sistemleri için kullanılır.

Ne İş Yapar?

Yazılım mühendisleri, yazılımları kullanacak kişilerle etkileşim kurarak onların ihtiyaçlarını anlamaya ve analiz etmeye çalışır. Analizler sonucunda en doğru uygulamayı tespit ederek öncelikle yazılımın omurgasını planlar.

Planlanan yazılımın kodlama aşamasında programcılar ile beraber çalışır. Yazılım tamamlanıp, kullanıcıya sunulduktan sonra gerekli eğitimler ve kullanım sırasında oluşabilecek sorunlarla ilgilenir.

Ne Kadar Kazanırlar?

Bu sorunun cevabı sizde saklı eğer iyi bir mühendisseniz maaşınız size yaz tatilinde maldivlere gitmeye olanak sağlar. ;)

Bilgisayar Mühendisliği ile Yazılım Mühendisliği Arasındaki Farklar

Yazılım mühendisliği bir probleme pratik bir çözüm üretmeyi amaçlayan bir branştır. Yazılım mühendisliği bir problemi çözmek için bilgisayar tabanlı bir yazılım geliştirme üzerine kafa yorar. Bilgisayar mühendisliği ise çok daha geniş ve kapsamlı bir daldır ve hem elektrik mühendisliğini hem de bilgisayar bilimlerini kapsayarak bilgisayar sistemleri geliştirmeyi hedefler. Yazılım mühendisliği ve bilgisayar mühendisliği bilgisayarlar ile ilişkili iki farklı mühendislik dalıdır. Bu iki dal çok fazla ortak noktaya sahip olduğundan pek çok kimse tarafından karıştırılır. İki mühendislik arasındaki en büyük fark; yazılım mühendisliği tamamen yazılım tasarlama, uygulama, test ve bakımına odaklıdır. Bilgisayar mühendisliği ise bilgisayar bilimlerinin hem yazılım hem de donanım tarafını birlikte inceler. Bilgisayar mühendisliği hem yazılım işleriyle, hem donanım işleriyle ilgilenirken; yazılım mühendisliği genel anlamda yazılım odaklı çalışmalar yürütür. Dersleri de buna göre çok az bir farklılık gösterir: Bilgisayar mühendisliği öğrencileri elektirik elektronik, mikroişlemciler gibi donanımsal dersler alırken; yazılım mühendisliği öğrencileri profesyonel yazılım geliştirme, yazılım projesi yönetimi gibi dersler görürler.Derslerinde de görüldüğü gibi yazılımcılar sadece yazılıma odaklanırken, bilgisayar mühendisleri bilgisayarın yapısıyla ilgili her şeyin üzerinden geçiyor.

Sonuç olarak ne olursanız olun kendinizi olmak istediğiniz alanda geliştirmeniz gerekiyor. Yeniliklere açık olmanız gerekiyor ve seçtiğiniz mesleği sahiplenmeniz gerekiyor. Başarı ancak böyle gelir.