Android yaygın olarak kabul edilen bir açık kaynaklı projedir. Google, Android platformunu aktif olarak geliştirir, ancak bir kısmını Android'i cihazlarında kullanmak isteyen donanım üreticileri ve telefon taşıyıcılarına ücretsiz olarak verir.

Google, üreticilerin yalnızca işletim sisteminin Google uygulamaları bölümünü de yüklerse ücretlendirir. Android kullanan çoğu (tümü değil) ana cihaz, hizmetin Google uygulamaları bölümünü de tercih eder. Dikkate değer istisnalardan biri Amazon'dur. Kindle Fire tabletleri Android kullanmasına rağmen, Google bölümlerini kullanmazlar ve Amazon ayrı bir Android uygulama mağazası tutar.

Android telefonlarda ve tabletlerin dışında Samsung kameralar ve hatta buzdolopları gibi telefon dışı elektronikler üzerindeki Android arayüzlerini denedi. Bazı cihazlar açık kaynaklı Android’i Google uygulamarı olmadan özelleştirğinden , Android’i gördüğünüzde tanıyabilir veya tanımlayabilirsiniz.

Google Play (Android Market)

Herkes SDK'yı (yazılım geliştirme seti) indirebilir ve Android telefonlar için uygulamalar yazabilir ve Google Play mağazası için geliştirmeye başlayabilir. Google Play pazarında uygulama satan geliştiricilerin, Google Play pazarını sürdürmeye devam eden ücretlerinde satış fiyatlarının yaklaşık% 30'unu alırlar. (Bir ücret modeli uygulama dağıtım pazarları için oldukça tipiktir.)

Bazı cihazlar Google Play için destek içermez ve alternatif bir pazar kullanabilir. Kindles, Amazon'un kendi uygulama pazarını kullanır, yani Amazon herhangi bir uygulama satışından para kazanır.

Anroid Özellikleri

Android'in son sürümleri, çoklu-görev (multitasking), çoklu-dokunuş (multitouch) ve Adobe Flash desteğiyle beraber gelmektedir. Google Play Store ile uygulamalar yüklenebilmektedir.

Handset çizimler: Sistem, VGA, 2D grafik arşivler, OpenGL ES 3.0 tabanlı 3D Grafik arşivlerine ve geleneksel telefon çıkışlarına son derece kolay uyum sağlar.

Depolama: Bilgi depolama amaçlı SQLite kullanılmaktadır.

Bağlanabilirlik: Android, GSM, Bluetooth, EDGE, 3G, LTE(4G) NFC ve Wi-Fi bağlantısını destekler.

Mesajlaşma: Hem SMS hem de MMS desteği vardır.

Web Tarayıcısı: Android'in web tarayıcısı açık kaynak kodlu WebKit application framework üzerine kuruludur.

Medya Destekleri: Android, MPEG-4, MP4, HC, AMR, JPEG, PNG, GIF gibi ses/video/resim formatlarını desteklemektedir.

Ek donanımlar: Android, titreme önlemeli fotoğraf/video kameralarda, dokunmatik ekranda, GPS, pusulalar ve ivmeölçerlerde son derece yeteneklidir.

Google Vpn: Android işletim sistemi için 5.0 ve sonraki sürümler için gelmiştir.

Uygulama izinleri: Google Mayıs 2015 Tarihinde yaptığı açıklamada Yeni çıkacak Android Sürümü Olan 6.0 ile kullanıcıların uygulama izinlerini el ile kontrol edebileceğini belirtti.

Parmak izi desteği: Android Marshmallow 6.0 ile destek gelmiştir.

Çoklu-pencere ve Vulkan API özellikleri Android 7.0 Nougat ile gelmiştir.