Android uygulamalarımızda görsel kısımlar “res” klasörü altında bulunan layout dosyaları tarafından oluşturulur ve bu oluşan dosyalar xml formatındadır. Yapacağınız tasarımları karşınıza gelen ekranda dilediğiniz şekilde yapabilirsiniz. İsterseniz kod ile ya da sürükle bırak işlemi ile gerçekleştirebilirsiniz.
 

Andoid uygularımızın tasarım kısmını “Layout” kısmından yapmaktayız. Şimdi sizlere Layout kavamı ve türleri hakkında bilgiler vereceğim.

Android uygulamalarımızda görsel kısımlar “res” klasörü altında bulunan layout dosyaları tarafından oluşturulur ve bu oluşan dosyalar xml formatındadır. Yapacağınız tasarımları karşınıza gelen ekranda dilediğiniz şekilde yapabilirsiniz.

İsterseniz kod ile ya da sürükle bırak işlemi ile gerçekleştirebilirsiniz.

Aşağıda da gördüğünüz üzere Layout türlerimiz var şimdi bunlara ne işe yaradığından bahsedeceğim.

Her bir Layout width ve height özelliklerine sahiptir.

Width: Yatay alan

Height: Dikey alan

Match_parent:  Bu özellikte fill parent ile kullanılıyordu ama Android 2.2 versiyonundan sonra artık match_parent kullanılmaya başlandı. Match parent çalıştığınız alanın yatay ve dikey olarak yer aldığı alanı kaplar.

Wrap_content: Bulunduğu alan içerisinde yer alan metin , resim veya türevleri kadar yer kaplar.

Android:layout_width=”match_parent”

Android:layout_height=”wrap_parent”

Android Layout Türleri

  • RelativeLayout: Tasarımda her zaman görsellik önemli bir yer tutar. RelativeLayout da bu görsel bileşenleri istediğimiz yere sürükleyebiliriz. İşlem yaptığımız bu Layout içerisinde bulunan bu bileşenleri dilediğimiz şekilde konumlandırabiliriz. RelativeLayout ile daha esnek tasarımlar yapabiliriz.
  • LinearLayout: LinearLayout ile birlikte tüm android bileşenlerini tek bir konumda kullanabiliriz. Bununla birlikte orientation özelliğini kullanarak yatay LinearLayout(horizontal) ve dikey LinearLayout(verical)  olarak da konumlandırabiliriz.
  • TableLayout: Html’deki gibi Android’de de verileri bir tablo yapısına yerleştiririz.
  • FrameLayout: Frame Layout ile birlikte veriler üst üste biner. Örnek verecek olursa iki tane butonunuz var aynı yerde ve birinin görünüp diğerinin görünmemesini istiyorsanız ya da tam tersi bir koşulda gerçekleşsin diyorsanuz FrameLayout kullanabilirsiniz.
  • GridLayout: Row ve column yapısına sahip olan android bileşenlerini grid de toplayan Layout türüdür.
  • ConstantLayout: Android Studio ile gelen bu layout ile Android bileşenlerini sürükle bırak yaparak responsive bir görüntü elde edebiliriz.