"Açık donanım" veya "açık kaynaklı donanım", söz konusu nesnenin herkes tarafından incelenebileceği, değiştirilebileceği, oluşturulabileceği ve dağıtılabileceği şekilde lisanslanan fiziksel bir nesnenin tasarım özelliklerini ifade eder.

"Açık donanım", belirli bir nesne türü değil, bir dizi tasarım ilkesi ve yasal uygulamadır. Bu nedenle terim, otomobiller, sandalyeler, bilgisayarlar,  ve robotlar hatta evler gibi herhangi bir sayıda nesneyi ifade edebilir .

Açık kaynaklı yazılımlar gibi, açık donanım için "kaynak kodu" - şemalar, planlar, mantık tasarımları, Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD) çizimleri veya dosyaları, vb. - izin verilen lisanslar altında herhangi biri tarafından değişiklik veya geliştirme için kullanılabilir. Bu kaynak dosyaları okuyabilen ve değiştirebilen araçlara erişimi olan kullanıcılar, fiziksel aygıtın altında yatan kodu güncelleyebilir ve iyileştirme yapabilir. Yazılıma yeni  özellikler ekleyebilir veya hataları düzeltebilirler.  Nesnenin fiziksel tasarımını bile değiştirebilirler eğer isterlerse bu değişiklikleri paylaşmaya devam edebilirler.

Açık donanımın kaynak kodu kolayca erişilebilir olmalıdır ve bileşenlerinin herkes tarafından elde edilmesi tercihen kolaydır. Esasen, açık donanım, fiziksel malların tasarım ve üretimindeki yaygın engelleri ortadan kaldırır; Mümkün olduğunca çok kişiye donanım tasarımı ve işlevi hakkındaki bilgilerini oluşturma, yeniden düzenleme ve paylaşma yeteneği sağlar.

Açık donanım nasıl lisanslanır?

Açık kaynaklı donanım lisansları, genellikle tasarımların ve belgelerin alıcılarının bunları incelemesine, yeniden dağıtmasına ve değiştirmesine ve ardından herhangi bir değişikliği dağıtmasına izin verir. Ek olarak, açık donanım lisansları, birinin projenin belgelerini vermesini veya hatta satmasını engellemez.

Yazılım gibi, donanım tasarımları ve icatlar da telif hakkı ve patent yasasına tabidir. Açık kaynaklı yazılımlar gibi, açık kaynaklı donanım da donanım tasarımlarını herkesin erişimine açık hale getirmek için bu fikri mülkiyet yasalarını yaratıcı bir şekilde kullanır. Açık kaynaklı yazılım projelerine benzerliklerinden dolayı, birçok açık donanım projesi  çalışmalarını lisanslarkenn sadece mevcut ücretsiz ve  açık kaynaklı yazılım lisanslarını kullanır. 

Açık donanımın diğer donanımlardan farkı nedir?

Tüm açık donanımlara, tasarım dosyaları ve kaynak kodu dahil olmak üzere dokümantasyon eşlik etmelidir. Ek olarak, açık donanımın yeniden üretimini yöneten lisans, bu tasarım dosyalarının başkalarının bunları kolayca elde etmesine izin verecek şekilde değiştirilmesine ve dağıtılmasına izin vermelidir. Bu, açık donanımı incelemeyi, sorun gidermeyi, değiştirmeyi ve iyileştirmeyi mümkün kılar ve hatta teşvik eder.

Bir açık donanım parçası herhangi bir türde yazılım içeriyorsa, bu yazılım genellikle onaylanmış bir açık kaynak lisansı altında yayınlanmalıdır. Alternatif olarak, açık donanımın arayüzleri, donanım için açık kaynaklı yazılım yazmayı mümkün olduğunca kolaylaştıracak şekilde belgelenmelidir.

Esasen, açık donanım, nesneyi olabildiğince kolay yeniden karıştırmak ve yeniden üretmekle ilgilidir. Kapalı donanım, nesnelerin yeniden oluşturulmasını mümkün olduğunca zorlaştırmak için gizleme ve patent yasasını kullanır, genellikle satıcıların hobileri, yapımcıları veya diğer rakipleri içermeyen bir tedarik hattına kilitlenmesini sağlamak için.

Açık kaynaklı donanımın açık kaynaklı yazılımdan farkı nedir?

Açık donanım projeleri genellikle fiziksel bir nesnenin üretimi veya prototipinin oluşturulmasıyla sonuçlandığından, neredeyse her zaman fiziksel malzemeler için parasal yatırım içerirler. Açık yazılım projeleri işgücü maliyetlerini ve parasal yatırımı içerirken, yazılım tipik olarak daha düşük genel giderlerle dağıtılabilir ve bazen "birada olduğu gibi ücretsiz" (veya "bedava") sunulur. Belgeleme ve kaynak dosyalarını ücretsiz olarak halka sunmanın yanı sıra, çoğu açık donanım projesinin fiziksel bileşenlerinin ücretsiz olarak sunulması finansal olarak uygun değildir.